Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Robot sistemlerde Yapay Zeka (AI) ve fonksiyonel emniyet

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Yapay Zeka

Robot sistemlerindeki Yapay Zeka (AI) fonksiyonel emniyet kısımlarını yönetebilir mi?

13 Nisan 2023, Perşembe, Yapay Zeka tarihinde yayınlandı

Yazarlar: OMRON Europe Emniyet Ürün Pazarlama Müdürü JOSEP Plassa ve OMRON Geliştirme Merkezi Müdürü Atsushi Oshiro

Robotlar ve yapay zeka sistemleri, endüstriyel üretim tesislerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Robotları kullanırken çalışanların emniyetini sağlamak için ayrıntılı bir risk değerlendirmesi gereklidir. Bu değerlendirme, robotların otonom kontrol eylemlerini (Ortam tanıma, Eylem planlama, Yol oluşturma, Hareket kontrolü ve Ölçüm) belirlemek için kullanılan beş ana unsuru inceleyen Fonksiyonel Emniyet açısından gerçekleştirilir.

Yapay Zeka ve Fonksiyonel Emniyet ile İlgili Sorunlar

Gömülü yapay zeka sistemlerine sahip robotların Fonksiyonel Emniyet değerlendirmesi iki önemli sorunu ortaya çıkarmıştır: yapay zeka sistemlerinin durumlarını değerlendirmenin zorluğu ve Fonksiyonel Emniyet ile yapay zeka sistemleri arasındaki performans değerlendirme metriklerindeki farklılıklar.

Yapay zeka sistemlerinin durumunu belirlemek, özellikle karmaşık düğümlerden veya katmanlardan oluşan mimariye sahip nöronal ağlar için zor olabilir. Buradaki zorluk, muhakemeye dayalı sonuçların tanılamasında yatmaktadır ve bu durum, sistemin normalliğini değerlendirmeyi imkansız hale getirmektedir. Örneğin, yapay zeka sistemi başarısız olduğunda stokastik kararlar alınır, yani bu tür bir sistem deterministik bir sistem olarak değerlendirilemez. Bu nedenle, bu tür sistemlerin Fonksiyonel Emniyet Kontrol Sisteminin Emniyet ile İlgili Kısımlarının bir parçası olarak değerlendirilmesi zorlaşır.

Yapay zeka için performans değerlendirme metrikleri arasında doğruluk, kesinlik, hatırlama ve özgüllük bulunur. Bununla birlikte yapay zeka, zaman serisi varyasyonlarını dikkate almayan öğrenme verilerini temel alır. Bu nedenle yapay zeka sistemlerinin hata olasılığı zaman zaman değişir. Bu durum, hata olasılığını yerinde çalışma sırasında sabit bir olgu olarak değerlendiren Fonksiyonel Emniyet açısından yapay zeka sistemlerinin performansını değerlendirmeyi zorlaştırır.

Yukarıdaki sorunları inceleyerek yapay zeka sistemlerinin emniyetini değerlendirmenin kolay bir görev olmadığı açıkça görülmektedir. Bu nedenle, robotlar ile yapay zekayı kolaboratif olarak kullanan üretim sistemlerinin avantajlarının geliştirilmesi belirli alanlarla sınırlandırılmalıdır.

Sonuç

Sonuç olarak, robotlar ve yapay zeka sistemleri endüstriyel üretim tesislerine pek çok avantaj sunsa da çalışanların emniyeti son derece önemlidir. Bu nedenle, Fonksiyonel Emniyet açısından ayrıntılı bir risk değerlendirmesi gereklidir. Bununla birlikte, yapay zeka sistemlerinin emniyet performansının değerlendirilmesi zordur ve bu nedenle gömülü yapay zeka sistemine sahip robotların kullanımını belirli alanlarla kısıtlamak gerekir. Bu sorunların incelenmesi, gömülü yapay zeka sistemlerine sahip robotların emniyetini artırmak için yenilikçi çözümler gerektirir.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Omron Turkey

    Omron Turkey