Günümüz global rekabet ortamında yer edinmek için yüksek verimlilik düzeyini korumanın ve hızlı ve esnek üretimin önemi artık tartışılmaz bir noktaya geldi. Makinelerin daha çok kullanılmasına ve üretim açısından daha fazla verim elde edilmesine olanak tanıyan yeni üretim yöntemleri ve akıllı proses optimizasyonu sunan Endüstri 4.0 (4. Sanayi Devrimi) çerçevesinde geliştirilmiş konseptler de üreticiler arasında oldukça yaygın şekilde uygulanıyor.
Endüstri 4.0 “Üretimde Dijitalleşme çağı”
Birinci sanayi devriminin öne çıkan özelliği, mekanik destekli proseslerin endüstriye girmesiydi. İkinci sanayi devriminde elektrik ve elektronik gücü, fabrikalarımızın verimliliğini artırdı. 1970'lerde Bilişim Teknolojilerinin (IT) gelişimi ve Fabrika Otomasyonu üçüncü devrimi hızlandırdı.
Dördüncü sanayi devriminin karakteristik özelliği ise, fiziksel dünya ile sanal dünyanın CPS (siber fiziksel sistemler) biçiminde bir araya gelmesi ve bu en sonuncu ve yeni devrimin önceki tüm sanayi evrimlerinden daha hızlı bir değişim potansiyeli bulunmaktadır.
Yapay Zeka
Son yıllarda geniş bir ürün yelpazesi için küçük parti üretim ve optimum konumlarda esnek üretim trendlerinin küresel ölçekte yükselişe geçmesiyle, Yapay Zeka (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) konseptlerinin üretim tesislerine entegre edilmesine yönelik gereksinim gün geçtikçe büyümektedir. Bu yaklaşım, üreticilerin yetkin çalışan eksikliğini ve işçilik maliyetlerindeki dalgalanmaları yönetirken, eşzamanlı olarak ekipman kullanımını artırmasına ve kaliteli ürünleri dengeli bir şekilde üretebilmesine olanak sağlar.
Birleştirilen verilerin analiz edilmesi ve kullanılması, olası makine hatalarını hızlı şekilde öngörebilinmesine, ekipmanın durmasını önlemesine ve ürün kalitesindeki bozulmaların önüne geçilebilinmesine imkan tanır.
Robotlar ve Kolaboratif Fabrika
İnsan ve makine arasındaki etkileşimi geliştiren Kolaboratif Fabrika; insanın sezgisel, esnek, bilgili ve uyarlanabilir yetenekleri ile makinenin tekrarlanabilirliğini, doğruluğunu, gücünü, hızını, otonomisini ve bağlantısını bir araya getiriyor.
Üretim hatlarında Endüstriyel Robot kullanımı, geleneksel uygulama alanlarının dışında bile giderek daha çok artıyor. Ürünlerin özelleştirilmesine (kişiye özel hale getirilmesine) yönelik artan talep otomasyon alanında daha fazla esneklik yönünde bir trend oluşturuyor. Esneklik ve kavramsal insan becerilerinin tercih edildiği; ancak kuvvet, doğruluk ve elektronik veri kaydı ve raporlama özelliklerinin gerekli olduğu uygulama alanlarında, yeni nesil Kolaboratif Robotlar (Cobot) geliştiriliyor.
Bununla birlikte robotların büyük bölümü hala sabit durumda ve genellikle mevcut konumda çalışan personelden ayrı tutuluyorlar. Başta Mobil Robotlar olmak üzere robotların kollaboratif bir ortama tam olarak entegre edilmesi gerekiyor.
Neden Omron?
Verimli ve birbirine tam bağlı tedarik zincirlerine sahip akıllı fabrikalar, yeniliğin hayata taşınması, yeni pazar olanaklarının açılması ve müşteri odaklı trendlere daha duyarlı olabilmeniz için son derece önemlidir. Eksiksiz portföyümüz bu hedefler doğrultusunda geliştirilmiştir ve değişen üretim ortamınıza uyarlanabilir.
Entegre, Akıllı ve İnteraktif
Çözümlerimiz Omron'un Otomasyonun üç temel unsurunu (entegre, akıllı ve interaktif) barındıran kapsamlı birleşik konsept çatısı altında geliştirilmektedir.
-
Bağlantılı fabrika; makine otomasyonunu ve kurumsal IT'yi sorunsuz bir şekilde entegre ederek ilgili verilerin çoğaltılmasına, toplanmasına ve paylaşılmasına olanak tanır
-
Akıllı fabrika; akıllı veri analizi ve değerlendirme özellikleri sağlayarak kestirimci bakım, süreç iyileştirmeleri ve kaynak, enerji ve atık unsurlarının azaltılması hedeflerini hayata geçirir
-
Kollaboratif fabrika; insan ve makine arasındaki etkileşimi daha da geliştirerek, insanın sezgisel, esnek, bilgili ve adaptif yetenekleri ile makinenin tekrarlanabilirlik, doğruluk, güç, hız, otonomi ve bağlantı yeteneklerini bir araya getirir
Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme çözümleri makaleleri
"Endüstri 4.0" aslında ne anlama geliyor?
Endüstri 4.0 şimdilerde çok konuşulan bir konu. Wikipedia Endüstri 4.0'ı "üretim teknolojilerindeki mevcut otomasyon ve veri alışverişi trendi" olarak tanımlıyor. Peki bu üreticiler ve müşterileri için gerçekte ne anlama geliyor?
Mobil robotlar, "Akıllı Fabrikalarda" üretimi hızlandırıyor
Esnek üretim konseptini gerçek hayata taşıyan Norveç'teki bir "Akıllı Fabrika’da", Omron sistem entegratörü Intek Engineering tarafından geliştirilen ve uygulanan çok çeşitli robotlar kullanılıyor. Her biri kendi iş istasyonlarına veya hücrelerine sahip bir düzine Endüstriyel robot, üretim sürecinin farklı adımlarında faaliyet gösteriyor.
Robotlar, üretimde insanlara daha fazla yardımcı olmak için gelişiyor
Robotlar gün geçtikçe iş yerlerinde daha fazla yer alıyor. Ağır yüklerin kaldırılmasından tekrarlanan görevlerin yerine getirilmesine kadar birçok avantaj sağlıyorlar. Bununla birlikte robotların büyük bölümü hala sabit durumda ve genellikle mevcut konumda çalışan personelden ayrı tutuluyorlar. Başta mobil robotlar olmak üzere robotların kollaboratif bir ortama tam olarak entegre edilmesi için birçok zorluğun üstesinden gelinmesi gerekiyor.
Veri ve akıllı makine devrimi
Üretim verimliliği nasıl artırılabilir? Üretim hatlarındaki tüm kayda değer optimizasyon işlemleri giderek daha ulaşılmaz hale gelmektedir. İş yerinde daha akıllı otomasyondan faydalanmak yenilikçi bir çözüm sunar ancak tüm süreç veriyle başlar. Çok ama çok fazla veriyle.
Geleceğin Fabrikaları için İnovasyon ve Zeka
“Test aşamasında olan yapay zeka çözümüyle OMRON, katma değer ve işlevsel iyileştirmeler sunarak daha akıllı bir endüstri yaratmaya yardımcı olmayı umuyor.”
Endüstri 4.0'ı paketleme hatlarında uygulama
Paketleme hattınızın Endüstri 4.0 ile uyumlu hale getirilmesi daha iyi veri yönetiminden daha yüksek verimliliğe kadar birçok avantaj sağlar. Bu avantajlar net olsa da halihazırda düşük marjlarla çalışmakta olan paketleme şirketleri için tüm üretim hattını değiştirmek uygun bir seçenek olmayabilir. Modern, esnek ve akıllı bir hatta geçiş yapmak büyük avantaj sağlayacak olsa da mevcut tesislerde yapılacak küçük değişiklikler de verimlilikte önemli ölçüde artırabilir.
Geleneksel bir üreticiden inovasyon liderine
Omron'un Hollanda Hertogenbosch'ta (Den Bosch) bulunan ve yüksek kaliteli ürünleri güvenilir şekilde üreten fabrikası, üretim ve süreçler açısından yenilikçi bir lider olarak tanınmaktadır. Ancak durumun geçmişte de böyle olduğunu söylemek yanlış olur. Tesis, Avrupa'nın eski ürünler tedarikçisiyken şimdi bir model fabrikaya, süreç ve ürün gelişimi için bir merkeze dönüştü. Peki, fabrika Omron organizasyonundaki rolünü yeniden tanımlamada nasıl bu kadar başarılı oldu?
%30 daha yüksek verimlilik ve daha az hata
Paralel robotlar ve görsel denetim sistemi, dolmalık biber paketleme hattına hız kazandırıyor