Geleceğin Fabrikaları için İnovasyon ve Zeka
“Test aşamasında olan yapay zeka çözümüyle OMRON, katma değer ve işlevsel iyileştirmeler sunarak daha akıllı bir endüstri yaratmaya yardımcı olmayı umuyor.”
Artan işlemci gücü ve artan veri hacminin kullanımı (endüstrinin "sensörleşmesi") sayesinde, makine mühendisliği sektöründe "Yapay Zeka" (AI) tartışmaları hız kazanıyor. Endüstri 4.0 için gerekli olan kestirimci bakım ile ağa bağlı ve etkin üretim gibi ilerlemelerde adaptif algoritmalar çok büyük bir potansiyel sunuyor. Birçok üretim şirketi, yapay zekanın Toplam Ekipman Etkinliğini (OEE) artırma olasılığının ve böylece düşük maliyet ile artan verimliliğin bir araya getirilebileceğinin farkına varıyor.
Ancak istenilen konum ile durumun gerçekliği arasında hala bir uçurum bulunuyor. Pazarda tanıtılan, genelde bulut tabanlı, yapay zeka çözümlerinin birçoğu alt yapı ve IT açısından önemli gereksinimlere sahip. Bu çözümler ayrıca hazırlaması ve işlemesi hem zaman alan hem de yorucu olan çok büyük miktarlarda veriyle çalışıyor. Yapay zekaya yatırım yapmanın bir geri dönüş sağlayıp sağlamayacağından ve sağladığı takdirde bunu nasıl başaracağından emin olamayan tedarikçiler için katma değer sorusu genelde belirsiz kalıyor. Makine mühendisliği sektörü için sistem tasarımlarının genelde hem karmaşık hem de benzersiz olduğu gerçeği ise bir diğer etken. Sonuç olarak bu işlem, tüketici ürünleri endüstrisinde toplu üretilen ürünler için geçerli olan şekilde diğer makinelerden öğrenilen deneyimleri aktarmaktan ibaret değil. Sistemlerin çoğu, genelde tüm sistem matematiksel ("beyaz kutu") olarak ifade edilemeyecek ve giderleri kabul edilebilir bir seviyede tutulamayacak kadar karmaşık. Omron'a göre daha yaygın olan bu "kara kutu yaklaşımına" sahip sistemlerdeki tipik yapay zeka algoritmaları için bulunan veriler tam olarak belirlenmemiştir ve güvenli çalıştırma ancak test, optimizasyon ve sık sık aşırı boyutlandırma ile doğrulanabilir.
Bu koşullar altında, üretim sürecinde elle tutulur katma değer sağlayan yapay zeka nasıl tasarlanmalı ve entegre edilmeli? Sürmekte olan işlemlerin yanı sıra, büyük hacimli veriler içerisinde zahmetli bir şekilde örnekler aramak yerine, OMRON bunları diğer yönden ele alıyor: Gerekli algoritmalar makine kontrol sistemi içerisine entegre edilmiş halde ve böylelikle gerçek zamanlı optimizasyon için altyapıyı oluşturuyor: makinede ve makine için. Özel üretim hatlarının veya tesislerinin kısıtlı işlemci gücü kullanılarak analiz edildiği "edge computing"in aksine, OMRON tarafından kullanılan ve adaptif zeka özelliğine sahip yapay zeka kontrolörleri, eyleme daha yakın ve tek bir makine için normal örnekleri, normal olmayanlardan ayırmayı öğreniyor.
SYSMAC platformuna entegre olan yapay zeka kontrolörü; kontrol, hareket ve robotik, görüntü işleme ve makine emniyeti modüllerine sahiptir ve fabrika otomasyonu için eksiksiz bir çözümdür. Bu kontrolör, temel olarak müşterinin en büyük verimlilik sorunlarını yaşadığı noktalarda ("darboğazlar") kullanılır. Süreçler önceki bulgulara ve yapılan geliştirmelere dayanarak daha zeki hale gelir ve bunu takiben tüm üretim sürecinin bütüncül optimizasyonunu yürütür.
%80 ve üzeri OEE değerlerine münferit durumlarda, özellikle otomotiv endüstrisinde ulaşılmış olsa da kullanımda olan sistemlerin birçoğu %50 civarında değerler üretiyor. Kalite artırılırsa ve makine duruş sürelerini engellemek için kestirimci bakım uygulanırsa verimliliği büyük oranda artırmak mümkün. Yapay zeka kontrolörü tam olarak bu alanlarda optimizasyon sağlıyor; işlevsel gereksinimler tarafından şekillendiriliyor ve OEE'yi belirgin ölçüde geliştirmeyi hedefliyor. Sadece birkaç yüzdelik bir iyileştirmenin bile büyük verimlilik kazancı ve maliyette düşüş sağlayabileceğini unutmamak gerek. Şu an pilot müşterilerle test aşamasında olan yapay zeka çözümüyle OMRON, katma değer ve işlevsel iyileştirmeler sunarak daha akıllı bir endüstri yaratmaya yardımcı olmayı umuyor.