Endüstri 4.0'ı paketleme hatlarında uygulama
Paketleme hattınızın Endüstri 4.0 ile uyumlu hale getirilmesi daha iyi veri yönetiminden daha yüksek verimliliğe kadar birçok avantaj sağlar. Bu avantajlar net olsa da halihazırda düşük marjlarla çalışmakta olan paketleme şirketleri için tüm üretim hattını değiştirmek uygun bir seçenek olmayabilir. Modern, esnek ve akıllı bir hatta geçiş yapmak büyük avantaj sağlayacak olsa da mevcut tesislerde yapılacak küçük değişiklikler de verimlilikte önemli ölçüde artırabilir.
Veri her şeyin merkezinde
Akıllı paketleme hatları izlenebilirlik, çalışma süresi ve kaliteyi artırırken çalışma maliyetlerini ve toplam sahip olma maliyetini azaltır. Avantajların büyük bölümü, cihazlar ile kontrol sistemi arasında sorunsuz veri alışverişi sağlayan entegre komponent ve kontrol platformundan ileri gelir. Komponent seviyesindeki bu verilere erişme imkanı, Endüstri 4.0 sisteminin avantajlarının hayata taşınmasında temel faktörlerden biridir.
Bazı veriler kullanılabilse de özellikle eski ekipmanlarda genellikle son derece basit, ikili açık/kapalı göstergeleri bulunur. Makine çalışıyor veya çalışmıyordur, sensör bir şey algılıyor veya algılamıyordur. Örneğin makinenin motor yataklarındaki aşınmanın artması nedeniyle kapasitesinin altında çalıştığını gösteren veya bir optik sensörün çalışmayı durdurmak yerine kirlendiğini gösteren özelleştirilmiş bilgiler genellikle eski ekipmanlarda bulunmaz.
Bu nedenle, verilerin elektronik olarak alınması doğru bir ilk adımdır. Bu adım, verilerin kağıt formunda anlaşılması zor karalamalar olarak değil, doğru şekilde kaydedilmesi için çalışma sürecinin değiştirilmesini gerektirebilir. Verinin ekipman tarafından zaten alındığı durumda, makinenin daha yüksek seviyeli BT etki alanına veya analitik yazılıma bağlanması da değişiklik gerektirebilir. Bu durumda, çalışma verilerini almak için ekipmana ek sensörler eklemek, mevcut analog bilgileri dijital formata dönüştürmek veya uzaktan veri almak ve kontrolü sağlamak amacıyla veri haberleşme modülü eklemek gibi küçük teknik yükseltmeler gerekebilir.
Temel veri alma süreci kullanılabilir duruma geldiğinde, sistemin ne kadar verimli çalıştığını anlamak ve daha fazla verimlilik artışı sağlayacak şekilde zayıf halkaları belirlemek için veri analizine başlanabilir. Bu yaklaşım aynı zamanda cihaz durumunun izlenmesine olanak tanıyarak önleyici bakım işlevlerinin uygulanmasına imkan tanır.
Örneğin, hattınızdaki etiketleme makinesinde küçük bir arıza olduğunu düşünelim. Operatörler makinenin sorunsuz çalışabilmesi için sürekli olarak ayarlanmasının gerektiğini farkındadır. Arızanın giderilmesi yalnızca birkaç dakika sürmektedir, bu nedenle takip etmeye gerek görmezler. Ancak bu durum zaman içinde hat verimliliğine önemli ölçüde etki edebilir.
Adım adım ilerleme
Paketleme hattınızın ne kadar verimli çalıştığını doğru şekilde anlamak, en fazla verim artışı sağlayacak parçalara yatırım yapmaya odaklanmanızı sağlar. Bu durum, hatlarınızı akıllı ve esnek üretime uygun hale getirecek bir strateji geliştirmenize olanak tanır.
Günümüzün hızlı hareket eden pazarlarında, ürün sunumlarının daha kısa sürede gerçekleşmesi ve daha çeşitli olması gerekir. Tek bir ürün için ayarlanan veya farklı ürünler için değiştirilmeleri uzun süren hatlar ciddi verimsizlikler ortaya çıkarabilir. Hattaki aletlerin farklı ürün tiplerini destekleyecek şekilde yeniden ayarlanması veya değişimin otomatik hale getirilmesi, mevcut hatların daha uzun süre çalışmasına ve ürünler arasında geçiş yaparken kaybolan zamanın azaltılmasını sağlayarak önemli avantajlar sunabilir.
Aynı dili konuşma
Mevcut bir hattı yükseltirken veya yeni bir hat oluştururken tüm makinelerin standart protokolleri ve ortak veri setlerini kullanarak iletişim kurması büyük önem taşır. Yeni bir hatta bile farklı üreticilerin komponentlerinin yan yana bulunabileceği düşünüldüğünde tüm komponentlerin aynı dili konuşmasının önemi açıktır.
Örneğin, OPC UA açık ve güvenli bir haberleşme standardı olup Endüstri 4.0 uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. OPC UA, ilk olarak otomasyon sektöründeki şirketler tarafından tanımlanan OPC (Süreç Kontrolü için OLE) ile Microsoft'un 1995 yılında geliştirdikleri ortak bir platformdur. OPC UA, OPC'nin başarısı üzerine inşa edilen ve aynı zamanda model tabanlı veri işlemeyi içeren, platformdan bağımsız bir çözümdür.
Hatta yer alan ekipman birbiriyle haberleşmenin yanı sıra operatörler için standart arayüzler sağlamalıdır. PackML gibi standartlar ortak HMI görünümü ve hissi sağlamanın yanında önemli verilerin makineler arasında taşınması için bir dizi mod ve durum tanımlar.
Daha akıllı karar verme
Verinin ortak ve kolay anlaşılabilir bir formatta kullanılabilmesiyle operatörler ve üretim kontrolörleri paketleme hattının durumu hakkında daha bilinçli kararlar alabilirler. Sorunlar daha çabuk tanımlanır ve daha hızlı düzeltilir. Daha da önemlisi, akıllı sistemler potansiyel sorunları ortaya çıkmadan algılayarak hattın çalışır durumda kalmasını sağlayacak şekilde önleyici bakım olanağı sunar.