Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Kadınların gücünü gösterin! Otomasyon alanında heyecan verici kariyer fırsatlarını keşfedin

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Sürdürülebilir Üretim

Kadınların gücünü gösterin! Otomasyon alanında heyecan verici kariyer fırsatlarını keşfedin

1 Mart 2024, Cuma, Sürdürülebilir Üretim tarihinde yayınlandı

OMRON'da çalışan deneyimli otomasyon uzmanları Maryam Dolatabadi ve Asunción Pastrana Costa, gençten yetişkine tüm kadınlara sesleniyorlar: "Cesur olun, sektörde size hemen ihtiyacımız var!"

Kızlar bebeklerle oynar, erkekler arabalarla. Kadınlar öğretmen olur, erkekler mühendis. Muhtemelen hepiniz bu klişeleri duymuşsunuzdur. Toplumsal cinsiyet eşitliği son birkaç yüzyılda ilerleme kaydetmiş olsa da kalıplaşmış düşünceler hala pek çok zihinde, okulda ve yönetim kurulunda varlığını sürdürüyor. OMRON'da otomasyon uzmanı olarak görev yapan Maryam Dolatabadi ve Asunción Pastrana Costa, "Artık değişimin vakti geldi" diyor. Teknik mesleklerde neden daha fazla kadının yer alması gerektiğini ve birçok sanayi şirketinde giderek artan kalifiye çalışan açığını gidermeye nasıl yardımcı olacağını açıklıyorlar.

Nitelikli çalışan açığına karşı atılacak önemli adım

Amfilere, laboratuvarlara ve konferans salonlarına şöyle bir bakınca, teknik bölümlerde okuyan kadınların sayısının erkeklerden daha az olduğu görülüyor. Uzmanlar demografik değişim, dijitalleşme ve karbonsuzlaşma gibi gelişmelerin mühendislere ve bilgisayar bilimcilerine olan talebi büyük ölçüde artıracağını söylüyor. Ne var ki bu alanlarda zaten uzman açığı var. Bu durumu tersine çevirmek için kadınların gücüne hemen ihtiyacımız var. Kadınlara robotik ve otomasyon gibi alanlarda mesleki çeşitlilik ve kariyer fırsatlarına dair daha fazla bilgi verilmeli. İş dünyasının, siyasilerin ve toplumun daha yakın iş birliğinde bulunması ve daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Gelin bir de Asunción ve Maryam'ın neler söylediğine bakalım.

Maryam Dolatabadi: "Otomasyon teknolojisine yönelik içimden gelen bir merakım var."

OMRON Dortmund'da uygulama mühendisi olarak çalışan Maryam Dolatabadi, "Tek başına bir eylemin yeterli olduğunu düşünmüyorum; birçok alanın birlikte çalışması gerekiyor" diyor. İran'da doğan Dolatabadi, Dortmund Teknik Üniversitesi'nde Otomasyon ve Robotik Mühendisliği ve Tahran K. N. Toosi Teknoloji Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği ve Kontrol Sistemleri bölümlerinde eğitim gördü: "Almanya pek çok alanda ilerici bir ülke. Buna karşın teknik alanlarda çalışan kadınlar bakımından geri kalmış durumda. Tüm Alman kız çocuklarına ve kadınlarına seslenmek istiyorum; etrafınızda olup bitenleri keşfedin ve yeni bir şeyler deneyin!"

Sabit Robot Teknolojileri Uygulama Mühendisi olarak çalışan Dolatabadi, müşterilerle çok yakın çalışıyor ve bireysel gereksinimlere özel olarak uyarlanmış robot hücreleri veya otomasyon çözümleri geliştiriyor: "Bu ortak gelişim gerçekten heyecan verici. Okuldayken bile sürekli bir şeyin tam olarak nasıl çalıştığını merak ederdim. Bu merakla birlikte bir şeyler inşa etmenin ve üretmenin verdiği keyfi işimde yaşayabiliyorum."

Erken yaşta farklı şeyler deneyip güçlü yönlerimizi ve becerilerimizi geliştirmeliyiz: "Rol model olan diğer kadınların yaptıklarına bakmalı ve başkalarına da rol model olmalıyız. Birçok insan 'sektör' içinde yer alan işlerin pis ve kalitesiz olduğunu düşünüyor. Bu hiç de doğru değil. Mesela diğer kadınlar mühendis olarak bunun gerçekte nasıl bir şey olduğunu anlatabilir. Bu alanın ne kadar önemli ve geleceği olan bir meslek olduğu ortada: Siz de aramıza katılın! Başkalarının size ne yapmanız ve ne olmanız gerektiğini söylemesine izin vermeyin, kendinize uygun olanı bulun!"

Asunción Pastrana Costa: "Dar kalıplara elveda demenin zamanı geldi."

Maryam'ın meslektaşı Asunción Pastrana Costa da aynı fikirde. 32 yaşındaki Asunción, OMRON Europe Stuttgart'ta ATC Çözüm Mühendisi (Görsel Denetim) olarak çalışıyor. Asunción, Barselona'daki Politècnica de Catalunya Üniversitesi telekomünikasyon mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nde (KIT) eğitimine devam etti. Tezini "Sinyal İşleme" üzerine yazdı: "Görüntü işleme ve görüntü teknolojisini çok heyecan verici buluyorum. Çocukken bile kendimi bir mucit olarak görürdüm. Bence kız çocukları yeni ve heyecan verici konularla çok daha erken tanıştırılmalı. Çocuklarımızı sabit kalıplara sıkıştırmaktan vazgeçmeliyiz."

Otomasyon teknolojisi, günümüzde insanlara destek sağladığı ve değer ürettiği için gelecekte önemi giderek artacak etkileyici bir alan. Pastrana, "Klişelerle düşünmeyi bırakmalıyız: Mühendis, fizikçi veya tamirci olmam kadın olmama engel değil," ifadelerini ekliyor. 

Hem OMRON hem de toplumun geneli açısından daha fazla kadının teknoloji alanında staj yapmasını ve STEM alanlarına girmesini sağlamak, cinsiyetler arasındaki eşitliği kurmak ve herkesin elinden gelenin en iyisini yapmasını desteklemek adına çok önemlidir. Bu aynı zamanda nitelikli çalışan açığını gidermek için de bir fırsat. Şu anda STEM alanlarında kariyer yapmak isteyen yeterli sayıda genç bulmak zor ve nüfusun yaşlanmasıyla birlikte bu durum pek çok sektör için büyük bir sorun haline geliyor. Başta kadınlar olmak üzere herkesi teknoloji konusunda daha hevesli hale getirmenin yollarını bulmalıyız. Böylece gelecekte ihtiyaç duyacağımız yetenekli insanları kazanabiliriz. 

"Otomasyondaki kadınlar" makale serimizin diğer bölümleri için blogumuza göz atın!

Diğer Sürdürülebilir Üretim bloglarımızı okuyun

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Omron Turkey

    Omron Turkey