Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Açık standartlarla dijitalleştirme: Gece rahat uyumanın anahtarı

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Operasyonel Mükemmellik
Endüstri 4.0

Açık standartlarla dijitalleştirmek: Gece rahat uyumanın anahtarı

2 Eylül 2024, Pazartesi, Operasyonel Mükemmellik tarihinde yayınlandı

Yaptığım tahminlere bağlı kalabilir miyiz? Teslim tarihine uyabilecek miyiz? Bundan emin olabilecek kadar bilgiye sahip miyim? QCDE (kalite, maliyet, teslimat süresi ve çevresel etki) açısından hedeflerimize göre ve rakiplerimizle karşılaştırıldığında fabrikanın durumu ne?

Geceleri fabrika yöneticilerinin uykusunu kaçıran bu endişeler, dijitalleştirme yoluyla çözülebilir. Dijitalleştirilmiş bir üretim ortamında fabrika yöneticilerinin bilinmeyenler, riskler ve ortaya çıkabilecek durumlar hakkında endişelenmesine gerek yoktur. Dijitalleştirme, belirsizliği ortadan kaldırır ve performans odaklı optimizasyon sağlar. Fabrika yöneticilerinin kaliteyi iyileştirmelerine, maliyetleri düşürmelerine, teslim sürelerini kısaltmalarına ve çevresel etkileri azaltmalarına yardımcı olabilecek bilgileri sağlar. Dijitalleştirilmiş bir fabrikanın yöneticisi, gecenin bir yarısı endişe içinde uyanmaz ancak uyansa dahi cep telefonundan hızlıca her şeyin olması gerektiği gibi ilerlediğini kontrol edip kendini güvende hissedebilir.

Ancak endişeyle geçen uykusuz gecelerden mışıl mışıl uyunan gecelere giden yol kolay değildir. Açık konuşmak gerekirse dijitalleştirme oldukça yorucu bir süreç olabilir. Proje liderleri nadiren temiz bir sayfada çalışma lüksüne sahiptir; çoğu zaman eski teknolojilerin birbirine yamalandığı bir kırkyama üzerinde çalışmaları gerekir. Daha önce hiç veri kaydetmemiş, henüz ortada veri haberleşme protokolleri dahi yokken üretilen makinelerden oluşan üretim hatlarını dijitalleştirmek için çaba gösterirler. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ciddi bir OT ve IT entegrasyonu sorunu ortaya çıkar.  

%80'i hedefleyin

Tavsiyem, fabrikanızın her metrekaresini dijitalleştiremeyeceğinizi kabullenmenizdir (dijitalleştireceğiniz tesis, şansınıza yeni bir tesis değilse). Bu çok pahalı ve karmaşık olurdu. Son beş yılda kurulan fabrikaların çoğunun, iş akışlarının en az %80'ini dijitalleştirmesi mümkün olabilir. Bunun anahtarı standardizasyondur: Oluşturulan ve toplanan verilerin türü ve verileri belgelemek için kullanılan meta verilerin yanı sıra verilerin alışveriş ve iletişim şeklini standart hale getirerek bir temel oluşturulabilir.

Açık olmayan standartlar kullanabilirsiniz ancak nihayetinde bu, dijitalleştirmenin sunduğu performans optimizasyonu fırsatlarından tam olarak faydalanma ve fabrika duvarlarının ötesinde iletişim kurma becerinizi kısıtlar. Bu nedenle açık standartlar ile dijitalleştirme yaklaşımını destekliyoruz.

Gerçek zamanlı makine ve süreç verilerini toplamak üzere PackML gibi ortak bir modelleme dili ile standardizasyon elde edilebilir. Başarılı dijitalleştirme, ayrıca makinelerin birbirleriyle ve diğer Endüstri 4.0 komponentleriyle iletişim kurabilmesi için standartlaştırılmış bir haberleşme protokolü de gerektirir. IT alanından gelen bir protokol olan OPC UA, gittikçe endüstriyel otomasyon alanında da kullanılmaktadır ve OMRON, OPC UA'yı UPC UA FX adlı endüstriyel alan seviyesindeki cihazlara taşıyan, otomasyon endüstrisi öncülüğündeki bir yönlendirme komitesinde yer alır.

Burada genellikle evrensel iş dili olan İngilizce örneğini veririm: İngilizce konuşursanız çoğu kişiyle iş yapabilirsiniz. Aynı ilke, endüstriyel bağlamda OPC UA FX için de geçerlidir.

Bu açık standart, bir fabrikada baştan sona birlikte çalışabilirliği destekler. Makinelerin veri açısından birbirleriyle iletişim kurmasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda makinelerin ERP ve MES sistemleri gibi IT sistemleriyle ve yerel ya da sanal bulutta çalıştırabileceğiniz veri analiz sistemleriyle iletişime geçmesini de mümkün kılar.  

Fırsat kapılarını aralama

Ancak bunun gerçek potansiyeli, birden fazla tesiste ve tedarik ağında karşılıklı bilgi paylaşımını ve haberleşmeyi destekleme özelliğinde gizlidir. Açık standartlı dijitalleştirme sayesinde üreticiler, daha fazla iyileştirme sağlamak için birden fazla fabrikayı karşılaştırabilir ve üretim tesisleri arasında çalışma yöntemlerini kopyalayabilirler. Hatta üretim programlarını şekillendirmek için tedarikçi süreçlerinden elde edilen verileri bile kullanabilir ve örneğin, belirli bir parçanın ne zaman teslim edileceğini haber verebilirler.

Açık standart dijitalleştirme, Dijital Ürün Pasaportlarından (DPP'ler) değer elde etmek için de çok önemlidir. Bazı sektörler için 2027 itibarıyla yasal bir gereklilik olacak olmasının yanı sıra bir ürünün kompozisyonunun, kaynağının ve yaşam döngüsünün dijital bir kaydını sunan DPP'ler, kullanışlı bir Endüstri 4.0 aracıdır. Örneğin elektrikli araçlar için akü üretiminde kaliteyi artırmak ve israfı azaltmak için DPP'ler kullanılabilir. Aynı kalitedeki komponentlerin bir araya getirilmesiyle daha iyi bir akü elde edildiği bilinmektedir. Bunun her zaman yapılamamasının nedeni, belirlenen toleranslar dahilinde oluşan sapmalardır. OPC UA üzerinden iletilen DPP verilerini kullanarak depolar, benzer özelliklere sahip ayrı komponentleri seçip akülerin fabrika testlerinde sınıfta kalarak hurdaya çıkma riskini azaltabilir. 
Açık standart dijitalleştirme hakkında sık sık sorulan sorulardan biri, bunun "sonradan uygulanabilir" olup olmadığıdır. Bu sefer Google Translate'i kullanarak dille ilgili bir başka örnek vereceğim. OMRON, eski makinelerden gelen verileri en güncel dile ve veri türlerine tercüme eden bir uç veri kontrolörü geliştirmiştir. Bu, aslında eski makineleri standart hale getirmek için kullanılabilecek bir ağ geçidi kutusudur.

Dijitalleştirme, veriyle desteklenen bilgilerin sağlayabileceği gerçek dünya avantajları konusunda giderek artan farkındalık sayesinde ivme kazanmaktadır. Ancak toplanan verilerin türü ve verilerin iletilme şekli açısından standardizasyon, endüstriyel otomasyonu dijitalleştirmek isteyen fabrikalar için büyük bir zorluk teşkil eder. Açık standart yaklaşımını benimseyerek üreticiler dijitalleştirmede başarılı olabilir ve fabrika yöneticileri geceleri rahat uyuyabilir.  

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Tim Foreman

    Tim Foreman

    The quote on the desk of Tim Foreman in his office at the European R&D headquarters reads: "If you want to go fast go alone, if you want to go far go together".