Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Bağlantıyı kaybetmeyin! Alman endüstriyel şirketlerin yapay zeka yarışında arayı nasıl kapattığını keşfedin

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Yapay Zeka
Intelligent
Applications

Bağlantıyı kaybetmeyin! Alman endüstriyel şirketlerin yapay zeka yarışında arayı nasıl kapattığını keşfedin

16 Aralık 2019, Pazartesi, Yapay Zeka tarihinde yayınlandı

Şu anda "yapay zeka" kadar sık ve karışık hislerle kullanılan bir trend terim daha yok. McKinsey'in pazar analistleri, yakın tarihli bir araştırmada yapay zeka tabanlı hizmetler, yazılımlar ve donanım için küresel pazarın her yıl yüzde 25 artarak 2025'te 130 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Öte yandan araştırmacılar, akıllı robot kullanımının 2030'a kadar GSYH'yi yüzde dört artıracağını öngörüyor.
Bununla birlikte yapay zeka, Avrupa'daki endüstriler için aynı zamanda büyük bir sorun teşkil ediyor. Yakın tarihli bir WIPO araştırmasına göre Avrupa, yapay zekada ABD ve Çin'in gerisinde. Korkulardan arınıp büyüklüğü ve endüstrisi ne olursa olsun her şirkete yapay zekayı nasıl kullanabileceğine dair öneriler sağlamanın zamanı geldi. Yapay zekanın avantajlarını ve olanaklarını net biçimde gösteren alanlardan biri, kestirimci bakım.

Sağlık hizmetleri ve otomotiv sektörleri, yapay zeka ile üretimin öncülüğünü üstleniyor

Yapay zeka tabanlı teknolojilerin ve robotların endüstriyel ortamlarında kullanımı, hala emekleme döneminde. Bununla birlikte her geçen gün daha fazla üretim şirketi, genel ekipman verimliliğini (OEE) artırmak suretiyle maliyetleri azaltma ve verimliliği artırmada yapay zeka kullanımının sunduğu fırsatı fark ediyor. 2018 yılının sonunda, İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen konferansta trendleri ve sorunları tartışmak için bir araya gelen öncü yapay zeka uzmanları şu sonuca vardı: "Teknolojik gelişme ve uygulamalar önümüzdeki yıllarda güçlü bir şekilde artacak, bu yüzden farkındalığın ve teknik bilginin hızla artırılması gerekiyor." Yapay zeka profesörü ve yazar Thomas Terney, diğer endüstrilerdeki şirketlerin sağlık hizmetleri ve otomotiv sektörlerini örnek alması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor: "Sağlık hizmetleri sektörü her zaman veri odaklı olurken üretim endüstrisi elle tutulur ürünlere odaklanmıştır."
Otomasyon uzmanı Omron'un Araştırma ve Geliştirme Müdürü Tim Foreman da aynı fikirde. Tim konuyla ilgili şunları söylüyor: "Genellikle en az 20 yıl çalışması gereken makinelerle çalışan üretim şirketleri aslında tutucudur. Ne var ki bu durum yapay zeka söz konusu olduğunda geride kalmaları gerektiği anlamına gelmiyor. Yenilikçi teknolojilerin endüstriyel ortamda sunduğu fırsatlara ve olanaklara daha yakından bakmanın zamanı geldi."

Yapay zeka her büyüklükte şirkete uygundur

Yapay zeka alanında özellikle Çin ve ABD, Avrupa ülkelerinin ilerisinde. Bu nedenle otomasyona ve yapay zekaya daha fazla dikkat ayıracak stratejilere ve teknolojilere ihtiyaç var. Bugüne kadar bazı şirketler (özellikle küçük ve orta büyüklüktekiler), yapay zekanın kendileri için çok karmaşık ve pahalı olduğunu düşündü. Ayrıca tesis inşaatı ve makine mühendisliğinde birçok karmaşık ve benzersiz tasarım bulunuyor. Bu yüzden öğrenim deneyimleri, tüketim maddeleri endüstrisindeki seri üretimde olduğu gibi diğer makinelerle kolayca aktarılamıyor. Sistemlerin büyük bölümünün karmaşıklık düzeyi, tüm sistemi hızlı ve basit bir şekilde açıklamayı imkansız kılacak kadar ileri bir seviyede. Terney, şunları söylüyor: "Küçük şirketler genellikle müşterilere daha yakındır ve dolayısıyla daha hızlı hareket edebilir. Onların sorunu, büyük rakipleri kadar ucuza üretim yapmaktır. Robotlar ve yapay zeka, çok geniş bir tedarikçi yelpazesine son derece özelleşmiş üretim hatları sağlayarak, yeni bir denge oluşturuyor."
Şimdiden makine öğrenimini temel alan açık kaynaklı yazılımlar ve uygulamalar gibi endüstriyel kullanıma çok uygun yapay zeka çözümleri mevcut. Bunun öncüleri arasında Google ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri var. Bu yeni fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak için şirketlerin, yapay zekanın iki temel taşı olan yüksek miktarda veri ve gelişmiş algoritmalarla çalışabilir duruma gelmeleri gerekiyor. Yöneticilerin ve çalışanların bu alanda kendilerini eğitmek gibi bir görevleri bulunuyor.
Robotik sistem ve otomasyon tedarikçileri, şu anda özellikle küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin yapay zekayı pratik ve verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olacak çok çeşitli yapay zeka entegratörleri geliştiriyor. Yapay zekanın ardındaki algoritmaların büyük bölümü, bugünden onlarca yıl öncesine uzanıyor. Bununla birlikte, yapay zekanın bugünkü beklentilere ulaşmasına katkı sağlayan asıl faktörler; her zamankinden hızlı gelişen yonga tasarımı, bant genişliği ve yazılım tabanlı veri işlemedir. Durdurulması imkansız görünen bu görkemli ilerleyişin ışığında, şirketlerin fırsatlarına odaklanması ve yetkin oldukları alanları genişletmesi gerekiyor.

"Uç bileşende" yapay zeka, kestirimci bakımda devrim yaratıyor

Yapay zeka tabanlı teknolojiler, insan ile makine arasında yeni bir uyum ortaya çıkarıyor. Bu konsepte "Fabrikada Uyum" adını veriyoruz. Bununla birlikte, bu uyumun mümkün olması için yapay zeka projelerinin stratejik ve kapsamlı bir şekilde planlanıp uygulanması gerekiyor.
Omron Yapay Zeka Kontrolörü, doğrudan üretim hattında toplanan süreç verilerini temel alarak örnekleri tanıyarak "uç bileşende" çalışmayı başaran dünyanın ilk yapay zeka çözümüdür. Kontrol, hareket ve robotik sistem, görüntü işleme ve makine emniyeti modülleriyle fabrika kontrolü için eksiksiz çözüm olan Sysmac platformuna entegre olan Yapay Zeka Kontrolörü, verimlilik kayıplarını önlemek için doğrudan makinenin içinde kullanmaya uygundur. En büyük verimlilik sorunlarından başlayarak bulgular ve optimizasyon kazanımı, tüm üretim alanına ölçeklenebilir.
Yapay Zeka Kontrolörü anormal olaylarla ilgili çok miktarda veri gerektirmediğinden uygulanması, diğer çözümlere kıyasla daha kolay ve hızlıdır. Bulut tabanlı yapay zeka çözümleri, altyapıya ve IT'ye hatırı sayılır ölçüde iş yükü ekler ve yüksek hacimli verilerin işlenmesi zahmetli, zaman alan bir süreçtir. Bununla birlikte, makine düzeyinde yapay zeka, kestirimci bakım ve makine kontrolü için idealdir. Bu yaklaşım, hat kontrolü işlevlerini gerçek zamanlı yapay zeka tabanlı veri işlemeyle birleştirir. Bu sayede şirketler öngörülmeyen durumları güvenilir bir şekilde tespit edip hızla yanıt verebilir, kaliteyi artırabilir, bakım sürecini ve makine yaşam döngülerini iyileştirebilir ve gereken şekilde ölçeklendirme yapabilir.

Bulut bilgi işlem yerine uç bileşende bilgi işlem

Bulut bilgi işlemin prensibi, verilere ve sistemlere hem basit hem de zahmetsiz erişimdir. Bununla birlikte bu yaklaşım, güvenlik kısıtlamaları ve endişeleri yüzünden genellikle endüstriyel ortamlara uygun değildir. Ayrıca makinenin içine bakmak için hiçbir yol sunmaz. Gerçek zamanlı performans doğrulaması da zordur. Uç bileşende bilgi işlem, kontrolü ve güvenliği artırırken donanım ve algoritmalar gibi kaynakları sınırlandırır. Gerekli bilgileri doğrudan makinede toplayan sensörler, daha derin ve güncel veri analizi sağlar. Ayrıca gerçekten gerekli bilgilerin konsolide edilip sıkıştırılmasıyla denetim ve şeffaflık daha optimize hale gelir.

Küçük bir başlangıç yapın: Gelişen yapay zeka ile birlikte büyümek

Çok miktarda veriyi yönetmek ve uzun vadeli analiz yapmak için genellikle bulut çözümleri uygun olsa da, gerçek zamanlı uygulamalar için uç bileşende yapay zeka büyük önem taşır. Üretim hatları ve makineler gerçek zamanlı sensörlerle izlenir, veriler hızla toplanır ve anormal durumlara karşı kontrol edilir. Üreticiler internet bağlantısına ihtiyaç duymaz ve IoT protokollerini güven içinde entegre edebilir. Bulut bilgi işleme bağımlılığı ortadan kalkan şirketler, yapay zekanın potansiyelini ticari avantajları için kullanabilir.
Yapay Zeka Kontrolörü gibi teknolojiler, yapay zekanın en basit şeklini kullanıyor ancak bu model tanıma türü, gelecekte gelişmeye devam edecek. Yapay zeka tabanlı çözümlerin endüstriyel ortamda daha kapsamlı bir şekilde uygulanabilmesi için gelecekte yapay zekanın daha kullanıcı dostu olması ve şirketlerin kendilerine daha fazla güvenmeleri gerekiyor. Bu bağlamda, ticari hususlar teknolojik unsurlardan daha büyük önem taşıyor. Teknoloji kullanımının işletme hedeflerini ve gelecek planlarını değil, işletme hedefleri ve gelecek planlarının teknoloji kullanımını belirlemesi gerektiğini unutmayın. Endişe etmeyin: Fabrikada yapay zeka kullanımı, beklediğinizden çok daha basit ve kolay!

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Tim Foreman

    Tim Foreman

    The quote on the desk of Tim Foreman in his office at the European R&D headquarters reads: "If you want to go fast go alone, if you want to go far go together".