Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Satın Alma mı Kiralama mı? Yeni cobotunuzu finanse etmenin yolu

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Operasyonel Mükemmellik

Satın Alma mı Kiralama mı? Yeni cobotunuzu finanse etmenin yolu

26 Nisan 2023, Çarşamba, Operasyonel Mükemmellik tarihinde yayınlandı

Otomasyon projelerini finanse ederken KOBİ'lerin düşünmesi gereken bir nokta

Beceri eksiklikleri, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu planları birçok şirkette otomasyon projelerini hızlandırmaktadır. Otomasyona kayan manuel süreçler belirlendikten sonra genelde akıllara şu soru gelir: Tüm bunlar ne kadara mal olur?

Kiralama veya hizmet olarak robot gibi seçenekleri göz önünde bulundurmak mantıklı olabilir. Küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ'ler) özellikle otomasyonun finansal yönleri hakkında daha iyi bir genel bakış sağlayan araçlardan biri de OMRON yatırım getirisi hesaplayıcısıdır. Bir cobot veya AMR satın almayı düşünen herkes bu aracı kullanarak yatırım getirisini görebilir.

Kalifiye işçi eksikliğiyle mücadelede cobotlar kullanılabilir

Üretim tesislerinde kalifiye işçi eksikliği vardır. 2022 yılında yedi ülkede yürütülen bir BCG anketinde işverenlerin önümüzdeki aylarda, tipik bir masa işi olmayan ve üretim, bakım veya hizmet alanında çalışan çalışanlarının %37'sini kaybetme riski altında olduğunu ortaya kondu. Bu çalışanların yaklaşık üçte biri, şimdiden çalıştıkları şirketten ayrılmayı planlıyor. Ayrılanların yerini dolduramayan şirketlerin üretim süreçlerini yeniden düşünmeleri ve manuel süreçleri azaltabilecek teknolojiler uygulamaları gerekecek. Peki bu tür yatırımlar nasıl finanse edilebilir? Satın alma mı kiralama mı daha iyi bir seçenek? 

Şirketlerin ilk olarak göz önünde bulundurabileceği teknolojilerden biri kolaboratif robotlardır. Cobotlar yüksek yatırım gerektirmez ve genellikle hızlı bir yatırım getirisi sunar. Bu da, doğru uygulamalarda kullanıldığı takdirde bu teknolojiyi geleneksel endüstriyel robotlardan daha çekici hale getirir. Cobotlar çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Farklı faaliyetler için kolayca kurulabilirler ve uygulamanın tasarımı ve uygulanması hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Önemli uygulamalar arasında malzeme ve ürün işleme, montaj ve sökme, kaynak ve lehimleme, dağıtım ve benzeri işlemler bulunur. 

İşte düşünülmesi gereken bir nokta:

  1. Bir yatırımı ürün başına maliyetlere göre tartmak daha kolaydır. Örneğin, bir cobot uygulaması satın alma fiyatının 100.000 Euro olduğunu ve ödemeyi üç yıla yaydığınızı varsayalım. Bu süre boyunca üretim günde 20 saat, yılda 200 gün devam ederse 8.640.000 ürün üretebilirsiniz. Bu da ürün başına beş saniyelik bir döngü süresine karşılık gelir. Bu örnek olayda, ürün başına yatırım bir cent'tir. Bu nedenle bir cobota yapılan yatırım, birçok kişinin varsaydığından çok daha düşüktür.
  2. Toplam yatırım maliyeti genellikle bir üretim çalışanının ortalama yıllık maaşına neredeyse eşittir. Bu hesaplamaya bakıldığında yatırımın masrafı, sadece bir yıl sonra veya daha da hızlı bir şekilde çıkarılabilir. 
  3. Özellikle KOBİ'ler; bütçe, nakit akışı, CAPEX veya uzun proje onayları konusunda endişe duyduklarından genellikle cobot satın almaya isteksizdir. Nakit akışı veya mevsimsel dalgalanmalar sorun olmadığı için kiralama bu noktada iyi bir alternatif olabilir. Kiralama, daha fazla esneklik sunarak daha küçük şirketlerin cobotlar aracılığıyla otomasyonun avantajlarından faydalanmasını sağlar. Ayrıca kiralama, işletme masrafları (OPEX) başlığı altında yer alır: Masraf aylık olarak ödenir ve yatırımlar daha iyi izlenip planlanabilir.
  1. Kiralama sözleşmesinde bakım ve servis de yer alıyorsa cobot filosunu ek maliyetler için bütçe ayırmaya gerek kalmadan güncel ve çalışır durumda tutmak daha kolay ve net olur. Ayrıca, cobot her zaman kullanıma hazırdır ve bu sayede duruş süresini ortadan kaldırır. Otomasyon, en çok bozulduğunda maliyetli olur. Bu nedenle süreklilik garanti edilmelidir.
  2. Kiralama teklifleri söz konusu olduğunda, hiçbir şirket tamamen aynı olmadığından finansman seçeneklerinin özelleştirilebilmesi önemlidir. Ayrıca, nakit akışı darboğazlarını sönümlemek için oranların ayarlanabilmesi de ideal olur. Ek olarak, daha esnek olabilmek için bir finansal hizmet sağlayıcısı veya şirketin bankasıyla çalışma seçeneği de bulunmalıdır.
  3. Çözüm tam olarak ele alınmalıdır. Bir robotun araçlara, çevre birimlerine, temele ve daha fazlasına ihtiyacı vardır. Bu nedenle sistem entegratörü ve cobot üreticisi, bütünsel olarak finanse edilebilen eksiksiz bir çözüm sunmalıdır. Parçalı çözümler çok etkili değildir.
  4. Birçok KOBİ yeni bir yatırımın nasıl finanse edileceğini merak ediyor. OMRON yatırım getirisi hesaplayıcısı iki seçenek sunar: Başlangıçta tam ödemeli geleneksel CAPEX seçeneği ve ödemelerin üç ila beş yıla bölündüğü kiralama özellikli OPEX seçeneği. 
Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe