Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Tüketici ürünleri üretiminde plastik kullanımı: Daha yeşil paketleme için yedi otomasyon ipucu

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Operasyonel Mükemmellik
Sürdürülebilir Üretim
Otomasyon Blog Sayfası

Tüketici ürünleri üretiminde plastik kullanımı: Daha yeşil paketleme için yedi otomasyon ipucu

29 Nisan 2021, Perşembe, Operasyonel Mükemmellik tarihinde yayınlandı

Hijyen mi yoksa çevreyi korumak mı? Tercihen her ikisi de! Tüketici ürünleri sektöründeki şirketler, plastik ambalajlar yerine hangi alternatifleri kullanabileceklerini ve nasıl daha yeşil, daha verimli ve güvenli bir şekilde çalışabileceklerini giderek daha fazla sorguluyor. Yenilikçi paketleme hatları, robotlar ve yapay zeka işte burada devreye giriyor.
Bitki örtüsü ve hayvanlar üzerindeki yükü hafifletmek ve ekolojik dengenin daha fazla zarar görmesini önlemek için dünya genelinde üretilen ve kullanılan plastik ambalaj miktarının aciliyetle azaltılmaya başlanması gerektiği oldukça açık. Öte yandan, plastiklerin avantajları da tamamen göz ardı edilmemelidir. Buna bağlı olarak daha verimli ve kaynak tasarrufu sağlayan bir kullanım sağlanması çok önemlidir. Bu bağlamda Pew Charitable Trust, plastik kirliliğinin 2040 yılına kadar yaklaşık yüzde 80 oranında azaltılabileceğini belirtiyor. Ancak bunun başarılı olması için hem plastik kullanımını hem de işleme ve geri dönüşüm sürecini dönüştürmek için küresel olarak çaba gösterilmesi gerekiyor.

Plastik ambalajlarla ilgili söylenmesi gereken çok şey var

Yiyecek ve içecek ile diğer sektörlerde paketlenmiş malları korumak söz konusu olduğunda, polimerler kadar çok yönlü olan alternatif bulmak hala oldukça zor. Esnek ve şekillendirilmesi kolay olan polimerler, düşük ağırlık ve hijyen avantajlarının yanı sıra nakliye kolaylığı ve çekici bir raf varlığı sunuyorlar. Diğer yandan müşteriler kullanım kolaylığı, ürün bütünlüğü ve fiyatta uygunluk arasa da plastik ambalajların en büyük eksikliği olan sürdürülebilirliğe de gittikçe daha çok önem veriyorlar. Aynı zamanda polimerler; üretim, nakliye ve geri dönüşüm için daha az enerjiye ihtiyaç duymaları nedeniyle genellikle metal veya cam gibi alternatiflere kıyasla daha avantajlıdırlar. Paketlenmemiş gıdaların bir trend olduğu doğru olsa da birçok yerde maliyet, hijyen veya emniyet nedenleriyle plastik ambalajların uygulanabilir bir alternatifi yoktur.

"Azaltma, geri dönüştürme, yeniden kullanma ve yeniden tasarlama" planına odaklanın

Plastiği azaltıyor, paketlemeyi yeniden icat ediyoruz. İşte bu yaklaşım ilkelerimizin temelini oluşturuyor. Yiyecek ve içecek sektörlerinin yanı sıra tüketici ürünleri şirketleri de giderek azaltma, geri dönüştürme, yeniden kullanma ve yeniden tasarlama planına odaklanıyor. Yiyecek ve tüketici ürünleri sektörü, kullanılan plastik miktarını (azaltma) azaltmak için ağırlığı en aza indirmeye odaklanmış durumda. Yeni plastik bileşimler daha kolay geri dönüşüm olanağı sunuyor. Ayrıca üretimin son aşamalarında daha az plastiğe ve atığa neden olan geri dönüştürülebilir torbalar, kapaklar veya yeniden kapatılabilir torbalar (yeniden tasarlama ve yeniden kullanma) gibi yenilikçi tasarımlar da bulunuyor. Buna ek olarak, yeni ambalaj ve konteynerler geliştirilmektedir. Azaltma, geri dönüştürme, yeniden kullanma ve yeniden tasarlama, şirketlerin daha sürdürülebilir bir hale gelmesine, yasal gereklilikleri ve müşteri taleplerini daha iyi karşılamalarına yardımcı olur.

Plastik kullanımını azaltmaya yönelik uluslararası girişimler

Daha fazla iklim koruması, sorumlu tüketim ve daha yeşil üretim şartları ortaya koyan BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler) de dahil olmak üzere, karşılanması gereken gittikçe daha katı gereklilikler bulunmaktadır. Ayrıca, plastik tüketimini azaltmaya yönelik çok sayıda düzenleme de bulunuyor. Bunlara örnek olarak, 2019/904 sayılı Direktif ile bağlantılı ve resmi olarak Temmuz 2021'e kadar yürürlüğe girecek olan AB'de plastik poşetleri azaltmaya yönelik stratejiler veya tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanılmasına dair yasaklar verilebilir. Ayrıca üreticilerin kendileri de bu konuda taahhütler verdi. Bazıları, ürünlerindeki geri dönüştürülmüş PET miktarını artırmak için çalışıyor. Diğerleri ise ambalajı daha geri dönüştürülebilir hale getirmek ya da ambalaj ve konteynerlerin tasarımını daha az plastik kullanacak şekilde revize etmek için çaba sarf ediyor.

Daha sürdürülebilir paketleme için yedi pratik örnek ve ipucu

Peki harekete geçmeye nereden başlayabilirsiniz? Otomatik ve rasyonel süreçler, daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermeyi amaçlayan tüm planların temelini oluşturur. Aşağıdaki yedi öneriyle neye odaklanmanız gerektiğini öğrenin:

1. Sızdırmazlık: Gerçek zamanlı izleme

Şirketlerin, malzeme bileşimlerinin değişmesi durumunda dikey form doldurma ve sızdırmazlık makineleri (VFFS) gibi makinelerin nihai ürünün performansını veya kalitesini etkilemeden verim ve gerilim kontrolünü sürdürüp sürdüremeyeceğini analiz etmesi gerekir. Yalnızca filmi yakından izlediğinizde ve kontrol ettiğinizde teknik özellikleri karşılayan, kırışıkları ve esnemeyi ortadan kaldıran ve böylece aşağı akış süreçlerini olumsuz yönde etkilemeyen bir ürüne sahip olursunuz.

2. Makine seviyesinde ve gerçek zamanlı veri toplama

Üreticilerin daima ambalajın amacına uygun olmasını sağlaması gerekir. Örneğin dikey form doldurma ve sızdırmazlık (VFFS) makineleri; hız, basınç, senkronizasyon, sıcaklık gibi birçok değişkenin gerçek zamanlı olarak hassas bir şekilde kontrol edilmesini ve test edilmesini gerektirir. Malzeme kalınlığı, temas süresi veya sıcaklık gibi birden fazla değişkeni izlemek için üreticinin, ortak iletişim yöntemleri aracılığıyla tüm geçerli verileri "uçta" (makine seviyesinde) toplayabilen bir otomasyon çözümüne ihtiyacı vardır. Ayrıca paylaşma ve görselleştirme kabiliyeti gereklidir. Gelecekte daha fazla yapay zeka kontrolörlere gömülerek geliştirme sürecinin gittikçe kendi kendini optimize eden makinelere doğru daha fazla ilerleme kaydetmesini sağlayacak.

3. Biçimlendirme: Yenilikçi görsel denetim sistemleri kilit noktadır

Tepsi, şişe veya ambalaj üreticileri her zaman malzeme değişikliklerinin ürünün bütünlüğü, rengi veya şekli üzerinde nasıl bir etkisi olabileceğini sorgulamalıdır. Otomasyon çözümleri, bu özellikleri kontrol etmelerine yardımcı olur. Bir konteyner üretirken basınç gibi fiziksel etkilerle birlikte sıkı sıcaklık kontrolleri gerekir. Kusurlu ürünleri önlemek üzere plastiklerdeki mikro delikler gibi sorunları tespit etmek için gerekli araçlara sahip güçlü görsel denetim sistemleri önerilir.

4. Sarma: Sıcaklığı ve hareketi kontrol etme

Malzeme değişiklikleri performansı da etkileyebilir: Örneğin, sarma sırasında bütünlük ve dengenin korunacağı hala garantili midir? Sıcaklık ve hareketin sıkı bir şekilde kontrol edilebileceğini garanti eden, gerginliği koruyan ve ikincil veya üçüncül paketlerin doğru şekilde sarılmasını sağlayan bir uygulama gereklidir.

5. İşleme: Sistemler arasında sorunsuz iletişim sağlama

Paketler küçüldükçe üreticilerin, sıralama veya seçme ve yerleştirme çözümleriyle desteklenen nakliye süreçlerinin doğru ve tekrarlanması kolay olup olmadığını belirlemesi gerekir. Buna örnek olarak tepsilerin perakende uyumlu üçüncül konteynerlere yerleştirilmesi verilebilir. Kullanım açısından en önemli nokta, paketleme alanına giren ürünleri "görmek" ve görüntü işleme sistemi, konveyör hattı ve robot arasında hızlı iletişim sağlamaktır. Bunların tümü, aynı zamanda gereken iş hacmini sekteye uğratmadan gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, yeni film malzemeleri nedeniyle robotun yapılandırmasının değiştirilmesi gerekebilir.

6. Kapatma: Yüksek çözünürlüklü servolar bu sürecin olmazsa olmazıdır

Ağırlığın azaltılması, konteynerlerin boyutunu ve şeklini değiştirebilir. Bu da sızdırmazlık sürecini ve diğer ilgili iş akışlarını etkileyebilir. Ayrıca, kuvvet ve tork daha fazla atığa veya üretim duruş süresine neden olarak ek sorunlara yol açabilir. Kapaklama gibi birçok sızdırmazlık tekniği servo kontrolüne dayanır. Bu nedenle EtherCAT gibi bir makine ağı üzerinden bağlanan yüksek çözünürlüklü servolar önemlidir.

7. Deneyimli bir iş ortağına güvenin

Daha fazla sürdürülebilirlik savaşını tek başınıza vermek yerine güçlü iş ortaklarını saflarınıza katın. Entegre teknoloji platformu i-automation'ın yanı sıra küresel olarak kullanılabilir hizmetleriyle OMRON, yiyecek ve içecek şirketlerini söz konusu tüm zorluklarda destekler. Uluslararası varlığı, geniş entegrasyon ve iş birliği ortakları ağı ve WHO'nun sürdürülebilirlik hedeflerine olan odağı, OMRON'u bu önemli yolculukta deneyimli ve yetkin bir yol arkadaşı haline getirir.

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.