Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Robotic Trends 2024: Tam potansiyele ulaşmak için gereken basit ve esnek uygulama

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Kolaboratif Robotik
Endüstri 4.0

Robotic Trends 2024: Tam potansiyele ulaşmak için gereken basit ve esnek uygulama

3 Temmuz 2024, Çarşamba, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı

Yük taşıyıcıdan iş arkadaşına ve ekip oyuncusuna: Robotların rolü son yetmiş yıl içinde önemli ölçüde değişti. Yapay zeka daha fazla olasılık yaratıyor olsa da insanlar belirleyici faktör olmaya devam ediyor.  

Robotlar mı insanlar mı: Gelecekte üretimi kim şekillendirecek? 1954 yılında George Devol'un programlanabilir manipülatörün patentini almasından beri bu soru tartışmalara yol açmıştır. Devol'un Unimate adlı robotu tehlikeli görevleri güvenli bir şekilde yerine getirerek sektörde devrim yaratmış ve odak noktasının "insanlara karşı robotlar" değil, "robot + insan = verimlilik" olduğunu vurgulamıştır. 70 yılı aşkın bir sürede endüstri talepleri; esneklik, ölçeklenebilirlik, uyarlanabilirlik ve sürdürülebilirliğe öncelik verecek şekilde değişmiştir. Robotlar, insanların katma değerli faaliyetlere odaklanmaları için yükünü azaltan görevleri yerine getirmektedir.

Her dört endüstriyel şirketten biri otomasyona yatırım yapmayı planlıyor

Modern endüstriyel robotların önemini görmek için mevcut çalışmalara bakabiliriz. Stanford Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının hesabına göre şu anda dünya çapında 3,4 milyondan fazla endüstriyel robot bulunmaktadır. Analizlere göre, üretim sektöründe küresel olarak robotların insanlara oranı 1'e 71'dir. Buna ek olarak endüstriyel şirketler, önümüzdeki beş yıl içinde sermayelerinin dörtte birini endüstriyel otomasyona yatırmayı planlamaktadır. Endüstriyel robotların gelişimi sayısız teknolojik ilerlemeyle, çeşitli sektörlerdeki daha geniş kapsamlı uygulamayla ve yapay zeka ile makine öğrenimi gibi yeni yaklaşımların entegrasyonuyla kendini göstermektedir. 

Cobot'lar iş arkadaşları haline geliyor

Robotlar, ilk başlarda esasen tekrarlı ve ağır işleri üstlenebilecek kullanışlı cihazlar olarak görülmekteydi. Robotların güvenlik bariyerleri olmaksızın iş arkadaşları olarak insanlarla birlikte çalışması fikri kolaboratif robotlar, yani cobot'ların çıkışıyla birlikte daha da önemli hale geldi. Cobot'ların prensibi 1990'larda geliştirildi, ilk modeller 2000'lerin başında pazara sürüldü ve 2010 yılı civarından beri cobot'lar üretimin birçok alanında vazgeçilmez hale geldi. 

Tekrarlanan görevler cobot'lara veriliyor

Kolaboratif robotların başarısı, ilk olarak İskandinav bölgesinde başladı ve becerikli iş gücünün eksikliği ve maliyeti nedeniyle bu teknolojiye ihtiyaç duyulan Danimarka ve İsveç bu konuda başı çekti. Paletleme, kolaboratif robotların bu bağlamda kullanımına dair temel örneklerden biridir: Bu tekrarlı, yaratıcılık gerektirmeyen ve katma değer sağlamayan görev insanlar yerine teknoloji tarafından kolayca üstlenilebilmektedir. Bu sırada insan çalışanlar da kazandıkları zamanı daha önemli ve karmaşık görevleri yerine getirmek için kullanabilmektedir.   

Trend olan bilişsel robotlar: NEURA Robotics ve OMRON iş birliği

İnsanlar ve teknoloji arasındaki bu yeni etkileşim türü son yıllarda daha da ilerlemiştir. Yapay zeka ve makine öğreniminin entegrasyonu, deneyimlerinden öğrenip görevleri optimize eden, artan biçimde adaptif ve öğrenen robotlar ortaya koymaktadır. Bu, farklı üretim gereksinimlerine esnek şekilde uymayı mümkün kılmaktadır. Buna ek olarak robotlar, insan duyularını ve bilişsel bağlantıları taklit etmek için yapay zekanın desteğiyle her geçen gün daha fazla eğitilmektedir. Bu alanda OMRON, bilişsel robotlar alanında küresel ölçekte lider konumunda olan NEURA Robotics ile iş birliği yapıyor. Bu ortaklık; verimlilik, esneklik ve emniyeti artırmak için fabrika otomasyonunda bilişsel robotlar ve gelişmiş yapay zeka fonksiyonları sunarak üretim endüstrisini dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Konvansiyonel endüstriyel robotların aksine bilişsel robotlar, bulundukları ortamdan bir şeyler öğrenebilmekte, bağımsız kararlar alabilmekte ve dinamik üretim senaryolarına uyum sağlayabilmektedir. Bu da karmaşık montaj görevleri, ayrıntılı kalite kontrolü veya adaptif malzeme işleme gibi yeni uygulama olanaklarını mümkün hale getirmektedir.

Başarının anahtarı: uyarlanabilirlik

Sensör teknolojisi ve güvenlik yazılımındaki gelişmeler sayesinde, modern cobot'lar artık insan çalışanlarla birlikte güvenli ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Endüstri 4.0 kapsamındaki Nesnelerin İnterneti (IoT), robotları ve üretim tesislerini ağa bağlı hale getirerek kapsamlı otomasyon ve gerçek zamanlı izleme olanağı sunmuştur. Geliştirilmiş donanım ve hassasiyet, güvenilirliği ve performansı artırmaktadır. Endüstriyel robotların programlanması artık daha kolaydır ve bu da onları daha küçük şirketler için erişilebilir hale getirmektedir. Mevcut durumda özellikle orta ölçekli şirketler, yeni gereksinimlere esnek bir şekilde yanıt verebilmelidir. Bu nedenle robotlar, değişen üretim gereksinimlerine hızlı bir şekilde yanıt vermek için farklı uygulamalara zahmetsizce ve esnek bir biçimde uyum sağlayabilmelidir.

Potansiyel ve zorluklar

Son yıllardaki teknolojik gelişmeler, üretimde verimliliği ve esnekliği büyük ölçüde artırmıştır. Ancak robotların potansiyelinden tam olarak yararlanmak için mevcut süreçlere sorunsuz entegrasyon, etkili BT ve OT entegrasyonu, ölçeklenebilirlik, maliyet verimliliği, veri güvenliği, kapsamlı çalışan eğitimi ve organizasyonel ve yapısal sorunların çözümlenmesi gibi çeşitli zorlukların üstesinden gelmek gerekmektedir.

Sonuç: Komuta insanlarda kalmalıdır

Örneğin Berlin Teknik Üniversitesi tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırma, robotlarla yakın iş birliği içinde çalışan kişilerin onlara aşırı derecede güvenerek hataları gözden kaçırabileceğini öne sürmektedir. Bu endişeye daha fazla odaklanılmalıdır. Gelecekteki robotlar daha insanımsı, daha basit ve uyarlanabilir olmalı ve işçilerin yerine geçmeyi değil, rollerini yeniden tanımlamayı amaçlamalıdır. Çalışanlar tesis operatörlüğünden robot amirliğine geçiş yaparak robotların üstleneceği ağır ve tekrarlı görevleri yönetecektir. Karar alıcılar için bu, yenilikçi robotların başarılı bir şekilde kullanıma alınmasını sağlamak amacıyla BT ve operatörler gibi önemli paydaşları sürecin başından itibaren dahil etmek gerektiği anlamına gelir.

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe