Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Kolaboratif uygulamalarda emniyet

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Kolaboratif Robotik
Interactive
Applications

Kolaboratif uygulamalarda emniyet

10 Şubat 2020, Pazartesi, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı

Kolaboratif robotlar çok çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir. Çeşitli entegre güvenlik özellikleri sayesinde, insanlarla veya yakınında emniyetli bir şekilde çalışabilirler. Ayrıca değişen ihtiyaçlara kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Bu, özellikle tekrar eden görevlerde üretkenliğin artmasıyla sonuçlanır ve üreticilerin yatırımlarından yüksek bir getiri elde etmelerini sağlar.
Bununla birlikte, bir cobot uygulamasının başarılı olabilmesi için, kapsamlı risk değerlendirmelerine dayalı güvenlik hususları içermesi gerekir. Öyleyse, bir şirketin kolaboratif bir çalışma alanı içinde cobotlardan maksimum değeri elde etmesini sağlayacak endüstri emniyet standartları ve çözümleri nelerdir?

Emniyet standartları

Cobotlar, geleneksel robotlardan daha kompakttır ve kuvvet ve hız izleme yeteneklerini içerir. Ortak çalışma alanına giren herkesi algılayan güvenlik cihazları takıldığında, daha yüksek hızlarda da çalışabilirler.
Bir cobot'un emniyet fonksiyonlarını ve performansını tanımlayan iki temel emniyet standardı ISO 10218-1, ISO 10218-2 ve ISO TS 15066'dır. İkincisi, uygulama verilerine, insan temas alanına ve insan temas alanına bağlı olarak cobotun kuvvet ve hız izlenmesini ayarlar. Çalışma alanı tehlikeleri. İki tür insan teması vardır: geçici (kenetlenmeyen temas) ve yarı statik (bir vücut parçasının kenetlenmesine neden olabilecek durumları içerir).
ISO TS 15066'nın gerekliliklerine aşina olmayan üreticiler, hesaplamaları yapmak, ölçümleri almak ve kolaboratif uygulamanın emniyetine yönelik iyileştirmeler önermek için bir emniyet değerlendirme sağlayıcısı kiralayabilir.
ISO 10218 ve ISO TS 15066 da cobot öğretimi konusunda rehberlik sağlar. Omron’un TM Serisi gibi pek çok cobot, yeni görevleri öğretmek için sezgisel "elle yönlendirme" mekanizmalarını kullanır. Bu, robotik kolun belirli hareketlerini programlama ihtiyacını ortadan kaldırır. El kılavuz modu, öğretme sürecinin güvenlik standartlarına uygun olması için gücü ve hızı izler.

Güvenli öğretim ve çalıştırma

Öğretmeden önce, kuvvet ve hız sınırlama işlevi etkinleştirilmiş olsa bile, operatör çalışma alanına girmeden önce robot durdurulmalıdır. Alternatif olarak, bir emniyet cihazı (örneğin bir alan tarayıcı), operatör tespit edilir edilmez koruyucu bir durdurma gerçekleştirmelidir.

Operatör, emniyet gücü ve hız izleme çalışıyorsa öğretmeyi etkinleştirmek için basit bir tetik, düğme veya mod seçimi kullanabilir. Değilse, üç konumlu bir emniyet etkinleştirmesi gereklidir. Emniyet standartlarına göre, öğretim modu geçişi kasıtlı olmalı, beklenmedik herhangi bir harekete yol açmamalı ve ek tehlikeler yaratmamalıdır. Operatör her zaman çevredeki ekipmanlardan ve olası emniyet sorunlarından haberdar olmalıdır. Operatör emniyeti artırmak için, hareket sınırlarını uygulamak mümkündür: örneğin, boşluk ve yumuşak eksen sınırları.

Operatörün çalıştırılmadan önce korunan alanı boşaltması gerekir. Bu, emniyet sensörleri veya ek operatör doğrulaması ile doğrulanabilir. Robotun çalışması için yeniden etkinleştirilmesi için kasıtlı mod seçimi gereklidir.

Kolaboratif çalışma alanında emniyet

Cobot'lar, tehlikeli olabilecek diğer ekipmanların yakınında çalışır. Bu nedenle, ortak çalışma alanındaki tüm ek ekipmanları listelemek ve planlamak önemlidir (açıkça işaretlenmelidir). Her cihaz, potansiyel tehlikeler ve insan ve ekipman hasarını önleyebilecek emniyet sensörleri açısından değerlendirilmelidir.
Emniyet cihazlarına ihtiyaç duyabilecek kolaboratif olmayan emniyet dereceli ekipman, malzeme taşıma; alet; tutucular ve çalıştırıcılar; ve makineler. Emniyet cihazları genellikle bir cobot uygulamasına kolayca entegre edilebilir.
Ortak çalışma alanını korumak için çeşitli çözümler kullanılabilir. Açık alanlarda ve düşük tehlikeli uygulamalarda, bunlar emniyet alanı tarayıcılarını ve paspasları içerir. Daha tehlikeli uygulamaların veya yüksek hızlı işlemlerin olduğu kapılı veya sınırlı alanlarda, emniyet ışık perdeleri ve emniyet anahtarları kullanılabilir. Bir tehlikeye neden olabilecek aktif tehlikelerin veya işlemlerin olduğu alanlarda operatörler, kullanıcı üzerine baskı uygulamayı bıraktığında otomatik olarak kapanan bir 'emniyet anahtarı' etkinleştirebilir.
Kolaboratif operasyonlarda maksimum emniyet için, üreticiler cobot uygulamalarının emniyetini tüm operasyonlarda doğrulamalıdır. Bir insan operatörle belirli bir görevi yerine getirirken bir robotun emniyetini değerlendirirken izleyebilecekleri bazı yönergeler vardır. Robot hareket etmese bile sürüş ve güçle ilgili tehlikeler gibi bazı tehlikeler hala var olabilir.

Operatör Emniyeti

Operatörleri korumak için, bir robotu çalıştırmadan veya bir acil durdurma durumundan kurtarmadan önce, robotu etkinleştirmek için kasıtlı bir eylemde bulunulmalıdır. Örneğin, bir operatör bir e-stop'u etkinleştirdiğinde, robotun otomatik olarak yeniden etkinleştirememesi, ancak önce ikinci bir operatörden doğrulama alması gerekir.

Tasarım ve emniyet kurulumu sırasında, el kılavuzuna yalnızca robot durduğunda izin verilmelidir; kasıtlı mod seçimi yapılmıştır; ve hız ve kuvvet izleme etkindir. El kılavuzu bir durdurma komutu veya emniyet girişi olmadan etkinleştirilirse, bu bir güvenli durdurma ve hata başlatmalıdır.

Bir cobot'un otomatik çalışması için operatör, tüm emniyet cihazlarının ve koşullarının doğrulanmasını gerektiren kasıtlı bir mod seçimi yapmalıdır.

Doğrulama için, çevredeki alanların ve ekipmanın bir emniyet değerlendirmesi incelemesi yapılmalı ve gerekirse bir emniyet iyileştirme servisi yapılmalıdır. Emniyet hizmeti grupları, ekipmanın emniyetini yerinde incelemelidir; sertifikaları onaylayın; emniyet parametresi ayarlarını doğrulayın; ve son olarak doğrulamanın tamamlandığını belgeleyin.

Özel emniyet durumları

  1. Makine bakımı
    Pek çok denetimi ve emniyet değerlendirmesini tamamlayan uzmanlar, makine destek uygulamalarının sektörün en önemli emniyet endişelerinden biri olduğunu bildiriyor. Maksimum emniyet için üreticiler, operatörleri yaralanmaya karşı korumak için emniyet dereceli bir kavrayıcı kullanmalıdır. Ayrıca, ürünün herhangi bir tehlike (aşırı sıcaklık veya keskin kenarlar gibi) içerip içermediğini de araştırmaları gerekir.
  2. Malzeme taşıma
    Cobot'lardan yararlanan malzeme taşıma uygulamaları arasında toplama, paketleme, paletleme ve ayırma bulunur. Emniyet hususları için, bu uygulamaların geniş kullanımı onları sahaya özel bir çözüm haline getirir. Operatörler ve diğer çalışanlar genellikle diğer malzemeleri cobot çevresinde hareket ettirir veya taşır, bu nedenle tehlikeli teması önlemek için ek planlama gerekir. Emniyet dereceli tutucular şu anda nadirdir: üreticiler, darbeler ve güç veya emiş kaybı ile ilgili potansiyel emniyet sorunları olan pnömatik tutucular kullanma eğilimindedir. Uygulama tasarımcıları, ürünün düşürülmesi durumunda sorunlara neden olabilecek herhangi bir tehlike arz edip etmediğini de araştırmalıdır.
  3. Montaj
    Cobot kullanan montaj uygulamaları genellikle özel aletler ve operatörler ile yakın işbirliği gerektirirken aynı zamanda yüksek hızlı operasyon bölgeleri gerektirir. Çok çeşitli özel kol ucu takımları, bu uygulamaları özellikle karmaşık hale getirir. Birden fazla robot söz konusuysa, uygulama tasarımcıları her biri için emniyet çözümlerini dikkatli bir şekilde koordine etmelidir.

Yukarıdaki alanların üçü için (makine desteği, malzeme taşıma ve montaj uygulamaları), bir operatörün robot ve yakındaki ekipman tarafından sıkışıp kalması veya kelepçelenmesi riski açısından alanın tamamını gözden geçirmek çok önemlidir; ve herhangi bir ağır veya tehlikeli ürün için.

Her üç alan için diğer hususlar şunları içerir

  • Diğer makinelerin emniyet kontrolleri, bir diğeri emniyetli durdurma durumundayken çalışmasını önlemek için bağlanmalı mı?
  • Cobot'lar makineden makineye ve uygulamadan uygulamaya taşınabildiğinden, emniyetleri nasıl doğrulanır?
  • Operatör için tehlikeleri veya operasyon girişimini gösteren uyarı bölgeleri var mı?

Özetle, üreticiler önce kapsamlı bir risk değerlendirmesi yapmalı ve ardından gerekli emniyet önlemlerini uygulamalıdır. Bu, verimliliği ve üretkenliği artıracak başarılı bir cobot uygulaması sağlayacak.

Emniyeti sağlamak ve uygulamanızın değerini en üst düzeye çıkarmak için endüstri standartları, risk değerlendirme en iyi uygulamaları ve stratejileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için teknik incelememizi indirin.

Teknik incelememizi indirin

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe