Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Kolaboratif çalışma

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Kolaboratif Robotik
Operasyonel Mükemmellik
İlaç

Kolaboratif çalışma

1 Ekim 2019, Salı, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı

Üretim dünyası değişiyor. Üretim hatlarının daha kısa çalışma süreleri, daha fazla ürün çeşitliliği ve sıkışık teslim tarihleriyle başa çıkabilmesi için daha yüksek düzeyde esneklik kazanması gerekiyor. Üreticiler bu zorluklara yanıt olarak çeşitli görevleri yerine getirecek şekilde programlanabilen daha gelişmiş, birbiriyle bağlantılı ve akıllı sistemler sunuyor.
Bu durum, söz konusu cihazların birçok farklı sistemi ve programlama dilini öğrenmek zorunda kalmadan nasıl programlanabileceği gibi yeni zorlukları beraberinde getiriyor. Neyse ki konfigürasyon, programlama, izleme ve 3D simülasyon için tam entegre dağıtım ortamları (IDE) sunan Omron Sysmac Studio gibi araçlar mevcut.
Ek olarak, günümüzde geliştirme ekipleri genellikle dünya genelinde farklı konumlarda faaliyet gösteriyor ve bir fabrika için geliştirilen çözümlerin her biri kendine özel gerekliliklere, standartlara ve yerel düzenlemelere sahip farklı konumlarda yinelenmesi gerekiyor. Farklı ekipler ve konumlar arasında kod yönetimi gerçekleştirmek dikkate alınması gereken bir zorluktur. Bu nedenle, kolaboratif geliştirme ve çalışmaya olanak sağlamak için bu IDE sistemlerinin aynı zamanda kod sürümü yönetimine yönelik araçlar içermesi gerekmektedir.

Sysmac Studio Team Edition

Sysmac Studio; konfigürasyon, programlama, simülasyon ve izleme fonksiyonlarını mühendislerin görsel denetim, hareket, kontrol, emniyet ve robotik sistemlerin tek bir sistemde yönetmesine olanak sağlayan basit bir arayüzde bir araya getirmektedir. Sysmac Studio Team Edition, platformun zengin arayüzü içinde dağıtılmış bir sürümü kontrol sistemine sahiptir. Kolay proje karşılaştırma ve makine sürümleri için etkin yönetim özellikleri sunan bu sistem, birden çok geliştiricinin aynı proje üzerinde çalışmasına olanak sağlamaktadır. Omron, en popüler açık kaynak dağıtılmış kontrol sistemi olan Git'i seçerek geliştirme ekiplerine tüm Git tabanlı bulut web veri havuzlarını seçebilme özgürlüğünü tanımıştır. Sürüm kontrol sistemi, mühendislerin proje kaynak kodu üzerinde tam kontrol sahibi olarak bir projenin yerel sürümü üzerinde çalışmasına imkan sağlamaktadır. Yerel sürümde kod üzerinde yapılan iyileştirme ve değişiklikler, diğer ekiplerin koda erişebilmesi için bir uzak sunucuyla birleştirilebilmektedir.

Makineler arasında işbirliği

Üretim hatları bugün bile işlenen ürün süreç içinde bir sonraki aşamaya geçmeden önce her biri belirli bir görevi veya bir görev setini yerine getirecek şekilde tasarlanmış birçok farklı makineden oluşmaktadır. Farklı üreticilerin kendi tercih ettikleri haberleşme ve çalışma protokollerini kullanması nedeniyle bu makinelerden her biri programlama ve çalışma için kendi kontrol sistemine sahiptir. Dolayısıyla, bu makinelerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlamak bile başlı başına bir güçlük teşkil etmektedir.
Birçok standardın var olması bu güçlüğün aşılmasına yönelik iyi bir haber olarak kabul edilebilir. Örneğin, OPC Foundation tarafından tanımlanan OPC-UA haberleşme protokolü, endüstriyel otomasyon için platformlar arası birleştirilmiş yapı sunmaktadır. Ek olarak, Omron gibi şirketler cihazlarının birbiriyle iletişim kurmasını sağlamak, üretim hatlarını optimum düzeyde çalışır vaziyette tutmak için gerçek zamanlı veri aktarımını sağlamak ve modern üretim hatlarına daha fazla esneklik ve verimlilik kazandırmak için cihazlarına daha fazla haberleşme fonksiyonu eklemektedir.

Ekipler arasında işbirliği

Şimdi üretim hattındaki tüm makinelerin çevrimiçi olması daha fazla esneklik fırsatı yaratmaktadır. Yeni talimatlar üretim hattına indirilerek üretimde değişikliğe gidilebilmekte, yazılım uzaktan güncellenebilmekte ve hata düzeltme paketleri bağlı tüm cihazlara tıpkı bilgisayarınızdaki yazılımlar ya da telefonunuzdaki uygulama güncellemeleri gibi gönderilebilmektedir. Yine de bazı zorluklar mevcuttur. İletişim standart hale getirilmiş olsa bile, makineler hâlâ kendi işletim dillerini ve kontrol sistemlerini kullanabilmektedir.
Omron Sysmac gibi entegre geliştirme sistemleri, standart ve sorunsuz bir arayüz sunarak bu zorluğu aşmaktadır. Bu arayüz, talimatların her bir makine için uygun özel kodlara dönüştürülmesini yöneten bir yazılım yoluyla programcıların bir imalat veya üretim hattının tamamını programlamasına olanak tanımaktadır.
Sysmac gibi entegre platformlar programcılara süreç yönetiminin tüm unsurlarına kolay erişim imkanı sunmaktadır. Görsel denetim, hareket, kontrol, emniyet ve robotik sistemler, standart ve kullanımı kolay bir grafiksel arayüze sahip tek bir sistemde yönetilebilmektedir.
Sysmac, etkin proje yönetimi ve farklı sürümler arasında kolay karşılaştırma imkanı sağlayan popüler Git sürüm kontrol sistemini ekleyerek bunu bir adım daha öteye taşımıştır. Bu yaklaşım, farklı merkezlerdeki ekipler arasında işbirliğine dayalı ve verimli ortak geliştirme çalışmalarını destekleyerek verimliliği artırmaktadır. Farklı konumlarda bulunan çok sayıda geliştirme ekibi aynı proje üzerinde eş zamanlı olarak çalışabilmektedir.
Sürüm kontrol sistemi, mühendislerin proje kaynak kodu üzerinde tam kontrol sahibi olarak bir projenin yerel versiyonu üzerinde çalışmasına imkan sağlamaktadır. Ekip sürümünde kod üzerinde yapılan iyileştirme ve değişiklikler, diğer ekiplerin koda erişebilmesi için bir uzak sunucuyla birleştirilebilmektedir. Dolayısıyla, projeler tamamen izlenebilir ve makine ve proje karşılaştırması ve yönetimi kolaylıkla yapılabilir. Kodda yapılan değişikliklerin tanımlanabilmesi sayesinde mühendisler zaten başka bir ekip tarafından çözülmüş bir sorunu çözmeye çalışarak vakit kaybetmez.
Dağıtılmış bir revizyon kontrol sistemi olması nedeniyle, her bilgisayardaki her Git dizini, ağ erişiminden veya merkezi sunucudan bağımsız olarak tam sürüm takip etme yetenekleriyle birlikte tam güncelleme geçmişini içerir.

İnsan ve makine arasında işbirliği

Kolaboratif çalışmanın bir diğer özelliği de operatörlerin süreç izleme ve kontrol işlerini kolaylıkla yerine getirmesini sağlamasıdır. Makinelerin sezgisel ve kullanımı kolay olması gerekmektedir. Daha az yeterliliğe sahip operatörlerin bile kontrollere hızlıca alışabilmesi için kullanıcı arayüzleri basit, tutarlı ve kullanımı kolay olmalıdır.
Sysmac kullanıcılara standartlaştırılmış bir kullanıcı arayüzü sunarak bu hedefe ulaşmaktadır. Bu sayede, makine veya sistem bilgileri tüm makine kullanıcılarına her zaman Sysmac platformunun kullanıcı arayüzüne alışkın herkes tarafından anlaşılabilen, tutarlı bir şekilde sunulmaktadır.

İş paylaşıldıkça azalır

Yazılımın sonraki sürümü üzerinde çalışan uzak ekipler arasında veya operatörler ile makineleri arasında ya da doğrudan makinelerin kendileri arasında işbirliği gerçekleştirilirken, artan işbirliği üretim ve imalat hatları için önemli avantajlar sağlayabilir. Daha iyi işbirliği; yazılım üzerinde daha iyi kontrol imkanından süreç bilgilerinin daha anlaşılır şekilde aktarılmasına kadar birçok farklı şekilde verimliliği artırabilir, programcıların aynı işi iki kez yapmasını önleyebilir ve hatta meydana gelebilecek yüksek maliyetli duruş sürelerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Josep Lario

    Josep Lario

    Product Marketing Manager Software, HMI & IPC, Omron