Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Otomotiv Alanında İzlenebilirlik: Karar mercileri ve uzmanların dikkat etmesi gereken konular

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Kolaboratif Robotik
Otomasyon Blog Sayfası

Otomotiv Alanında İzlenebilirlik: Karar mercileri ve uzmanların dikkat etmesi gereken konular

23 Mayıs 2022, Pazartesi, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı

E-mobiliteden otonom sürüşe, beceri eksikliklerinden dijitalleşmeye kadar otomotiv sektörü, küreselleşen platformlara ve standartlaştırılmış araç mimarilerine geçişin simgelediği büyük bir evrim geçirmektedir. Bir yandan üretim giderek daha verimli hale gelirken, diğer yandan da arızalı tek bir parça bile daha önce hiç olmadığı kadar geniş kapsamlı etkilere sahip olabilmektedir. Yüksek maliyetli geri çağırma süreçleriyle karşı karşıya kalan otomotiv üreticileri, giderek daha karmaşık olan gereksinimler ve daha katı teknik özelliklerle uğraşmak zorunda kalmaktadır. Araç başına 20.000 parçaya kadar etiketleme gerektirecekse izlenebilirlik girişimi bu çabaya değer mi? Evet, ama tüm verileri anlamlı hale getirmek için güçlü yazılımla birlikte güçlü okuma ve doğrulama teknolojileri gerekir.

Üreticilerin, yeni bir aracı oluşturan parçaların ve komponentlerin doğru kayıtlarını tutma gereksiniminin birkaç nedeni vardır. Örneğin, kalite bakımdan ele alacak olursak barkod izleme, doğru parçaların bir araya getirilmesini sağlamaya yardımcı olur. Ancak daha da önemlisi, her bir araba parçasını orijinal tedarikçisine kadar takip edebilme becerisidir. Bir geri çağırma veya arızalı bir parçanın bulunması durumunda, üreticilerin her bir parçanın nereden geldiğini hızlı ve kapsamlı bir şekilde öğrenmesi gerekir. Bu, arızalı bir parçadan başka hangi araçların etkilendiğini belirlemek için seri numarası, üretim tarihi ve diğer önemli bilgilerle tamamlanır. AIAG, VDA, ANSI ve ISO'dan alınan öneriler ve standartlar ayrıntıları belirtir. Otomotiv sektörü küreselleşirken, dünya çapında hafif araç üretiminin 2023 yılına kadar yaklaşık 96 milyon üniteye ulaşması beklenmektedir. Bu da, tek bir arızalı parçanın bile büyük bir etkiye sahip olabileceği ve bu nedenle her ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerektiği anlamına gelir.

İzlenebilirlik neden önemlidir?

Hızlı ve uygun maliyetli geri çağırma süreçleri sağlamak için parçaların kaynağını ve geçmişini belgelemek çok önemlidir. Bir parçanın kaynağı tam olarak belgelenmezse gerekenden çok daha fazla aracın geri çağrılması gerekir, bu da maliyetleri önemli ölçüde artırır. Diğer önemli avantajlar şunları içerir:
 
  • İzlenebilirlik, orijinal parçaların kaynağına kadar izlenebilmesi sayesinde sahteciliği en aza indirir.
  • Gerçek zamanlı izlenebilirlik sistemleri, proses bilgilerini üretim sürecinin tüm aşamaları boyunca ileterek tedarik zincirinin optimize edilmesini ve tedarik sürelerinin azaltılmasını sağlarken doğrudan parça tanımlama, etiketler ve RFID etiketleriyle üretim süreci kolaylaştırılır. Bu sistemler, üretim hatlarını izleyip karşılaştırır, hangi üretim adımlarının beklenenden daha uzun sürdüğünü ve bunun nedenlerini tespit etmek için gerekli verileri sağlar.
  • Bazı üreticiler, özellikle büyük kuruluşlarda üretim ekipmanı ve ürün geliştirme maliyetini daha geniş bir üretim tabanına yaymaktadır. Bu yöntemin dezavantajı ise tek bir arızalı veya sahte komponentin büyük bir etkiye sahip olabilmesidir. Bu nedenle, güvenilir izlenebilirlik sistemleri her zamankinden daha önemlidir. Küresel olarak standartlaştırılmış mimari tarafından oluşturulan büyük tedarikçi sistemi, sorunların piyasaya sürülen milyonlarca yeni aracı etkilemeden önce hızla çözülebilmesi için gerçek zamanlı görünürlük gerektirir.

Kompakt barkod okuyucu ihtiyacı

Barkodlar, her parçanın gittiği her yerde benzersiz bir tanımlayıcı taşımasını garanti eder. Bu genellikle parçanın üzerine kazınan veya basılan doğrudan parça işaretidir (DPM). Otomotiv sektöründe izlenebilirlik amacıyla kodlanmış önemli veri parçaları arasında parça, seri, lot veya model numarası gibi bilgiler yer alır. Barkodlarda kodlanabilen diğer bilgiler kaynak üretici, kaynak yeri, üretim saati ve tarihi, son kullanma tarihi, üretim veya montaj tesisi, montaj ve/veya yazılım sürümünde kullanılan komponentlerdir.
Fabrika katında bir kod okunduğunda, izlenebilirlik sistemi bu verileri üretim yürütme sistemine (MES) veya kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımına aktararak parçaların doğru bir şekilde bir araya getirilmesine ve üretim hattının diğer öğelerinin verilere dayalı bir şekilde kontrol edilmesine yardımcı olur. İzlenebilirlik, mükemmel bir uyum sağlamak amacıyla güç aktarma sistemi komponentlerini belirli boyutlarla etiketlemek için kullanılır. Süreçlerin otomasyonu, bu bağlamda hata olasılığını önemli ölçüde azaltır. Güçlü okuyucular karmaşık yazılım yüklemesi olmadan ve kod bozuk, eski veya hasarlı olsa bile çok çeşitli kodları okuyabilmelidir.
Her parçanın gerekli verileri taşıdığından emin olmak için bazı barkodların özellikle küçük ve fazlasıyla okunabilir olması gerekir. Hasarlı kodlarda olduğu gibi, küçük kodlar da verileri gereken hız ve doğrulukla okuyabilen yüksek performanslı barkod okuyucuları gerektirir. Üretim sürecinin başlarında daha fazla işaret uygulandığı için bu işaretlerin fabrikanın zorlu koşullarında hasar görme olasılığı daha fazladır. Lazer işaretleme gibi kalıcı bir yöntem kullanılarak uygulanmış olsalar bile ısıya, sıçramalara veya yakıcı endüstriyel kimyasallara maruz kalmak barkodlara zarar verebilir. Barkodların iyi kalitede olmasını ve parçanın ömrü boyunca okunabilir kaldığından emin olmak için üreticiler, barkodları ISO/IEC 29158 gibi uluslararası standartlara göre değerlendirmek üzere bir barkod doğrulama sistemi kurabilir. Doğrulama yazılımındaki tanılama araçları, işaretleme cihazlarını ayarlamak ve barkod kalitesini artırmak için sorun giderme bilgileri de sağlamalıdır. Bu barkod doğrulayıcılar, DBA'lar ve geleneksel etiketler için kullanılabilir.

Fiber lazer işaretleme ve gömülü SQL Client'lar

Güvenilir izlenebilirlik için önemli bir teknoloji de fiber lazer işaretleme [bağlantı: https://industrial.omron.eu/en/solutions/food-beverage-industry/applications/laser-marking] teknolojisidir. Bu teknolojiyle makineler, çok çeşitli malzemelere son derece yüksek çözünürlüklü ve son derece dayanıklı işaretler uygulayabilir. Bu bağlamda, OMRON'un MX-Z serisinin diğer sistem ve kontrollerle entegre edilmesi özellikle kolaydır ve işaretleme daha esnek hale gelir. Teknoloji bakımından başka bir yardımcı yaklaşım da gömülü SQL veya MQTT Client'larının verileri doğrudan bir SQL veritabanına veya başka bir sisteme aktarmasıdır. Böylece denetleyiciler makine kontrol performansından ödün vermeden izlenebilirlik verilerini işleyebilir.

Sonuç: İzlenebilirlik, modern üretimin vazgeçilmez bir parçasıdır

İzlenebilirlik sistemleri, proses değişikliklerini bir bağlama oturtmak ve bunların elde edilen ürünün kalitesi üzerindeki etkilerini analiz etmek için bir yol sağlar. Risklerin tanımlanmasına, etkilerinin azaltılmasına ve genel olarak sürekli tetikte olmaya yardımcı olur. İzlenebilirlik karmaşık görünse de temel yapısı nispeten basittir. Üreticiler, üzerinde çalışılan parçalara benzersiz barkodlar ekleyerek ve montaj işlemi boyunca bu kodları tarayarak, her bir öğenin anbean nerede olduğu ve geçmişi hakkında önemli miktarda veri toplayabilir ve depolayabilir.

Otomotiv üreticileri, kapsamlı ve güvenilir belgelendirme ve izlenebilirlik gerektiren çeşitli baskı ve karmaşık zorluklarla karşı karşıyadır. Bu nedenle şirketler, geleceğe hazır ve rekabetçi olmak için lazer işaretleyiciler, barkod okuyucular, barkod doğrulayıcılar ve üretime müdahale etmeden veri yakalayıp analiz edebilen kontrol cihazları gibi akıllı ve entegre izlenebilirlik çözümleriyle birlikte güçlü otomasyon ve robot çözümlerine ihtiyaç duymaktadır.

OMRON'un izlenebilirlik çözümleri portföyü

OMRON'un global izlenebilirlik ürünleri ve çözümleri portföyü entegre, akıllı ve interaktiftir. Şirketin eksiksiz otomasyon platformu; veri yönetimi, denetim ve malzeme işleme için eksiksiz bir izlenebilirlik çözümü sağlamak üzere programlanabilir lojik kontrolörleri, hareket kontrolörleri, makine görsel denetim sistemleri, emniyet teknolojileri ve robotlar içerir. IoT özellikli cihazlar, verileri birbirlerine ve bir kuruluş içindeki birden çok veri katmanı (MES veya ERP) arasında sorunsuz bir şekilde iletir. Daha fazla bilgi için: http://industrial.omron.eu.
Otomotiv sektöründe izlenebilirliği geliştiren OMRON teknolojisi

Metaller, plastikler/reçineler ve diğer malzemelerde yüksek kaliteli, hızlı ve kalıcı işaretleme için OMRON fiber lazer işaretleyici MX-Z2000H serisi.

Hassas izlenebilirlik ve denetim çözümleri için web bağlantısı yazılımına sahip OMRON MicroHAWK.

Kolay veri toplama ve arayüz oluşturma için OMRON Sysmac SQL ve MQTT özellikli kontrolörler

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Nico Hooiveld

    Nico Hooiveld

    EMEA Market Manager at Omron Industrial Automation Europe