Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: 2024 için OMRON Europe'tan otomasyon konusunda altı tahmin

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Operasyonel Mükemmellik
Kolaboratif Robotik
Operasyonel Mükemmellik

2024 için otomasyonda neler bekleniyor? OMRON Europe'tan altı tahmin

13 Aralık 2023, Çarşamba, Operasyonel Mükemmellik tarihinde yayınlandı

Son birkaç yıldaki art arda gelen olumsuz gelişmeler, artan jeopolitik ve ekonomik risklerin yeni bir dönemini beraberinde getirdi. Bu durum, üreticileri iş modellerine dayanıklılık ve esneklik kazandırmaya, küresel tedarik zincirlerini ve ilişkilerini yeniden düşünmeye sevk ediyor. Aynı zamanda, ESG prensiplerini, operasyonel karar alma süreçlerine dahil etmeleri konusunda baskı artıyor. Yapay zeka, veri bilimi ve dijital ikizlerin yanı sıra algılama, izleme ve görsel denetim teknolojileri; üretim endüstrisinin bu yeni gerçeğe uyum sağlamasına yardımcı olacak otomasyon ve kontrol çözümlerini geliştirmek için temel unsurlar olacak. Bu bağlamda, 2024 ve sonrasında endüstriyel otomasyonu etkileyecek ve şekillendirecek altı temel trendi paylaşmak istiyorum.

Trend #1: Yerel üretimi destekleme

Son tedarik kıtlıkları, küresel tedarik zincirlerinin kırılganlığını ortaya koyarak birçok üreticiyi uzun, karmaşık tedarik zincirleri ve yerinden edilmiş üretim stratejilerini sorgulamaya itti. Bunun sonucunda şirketler, önceden yurt dışındaki üretim kapasitelerini yurt içine döndürüp yerel hale getirerek, gelecekteki olumsuzluklara karşı izolasyon sağlamakta ve müşteriyle arasındaki mesafeyi azaltmaktadır. Üreticiler, bu stratejik değişikliği otomasyon ortaklarının sınır ötesi desteği ile uygulamak istiyor. Transfer edilebilir, evrensel çözümler arayışında olan üreticiler, bu çözümlerin farklı coğrafyalarda çoğaltılabilmesini istiyor. Aynı zamanda, ürünün nerede üretildiğine bakılmaksızın müşterilerine aynı kalitede bir ürün sunmayı garanti edebilecekleri standartlaştırılmış üretim talep ediyorlar. Bu, yoğun inovasyon yatırımlarını, bütünleşik ve sınır ötesi bir tasarım yaklaşımını ve güçlü bir sistem entegratörleri ağı oluşturmayı gerektiriyor.

Trend #2: Müşteri deneyimine öncelik tanıma

Tedarik krizleri, satın alma kararlarında ürün ve fiyatın rolünü azaltırken, yakınlık ve deneyimin önemini artırdı. Bu, üreticilerin otomasyon ortaklarıyla bağlantı ve ilişki kurma şeklini değiştiriyor. Artık bir "sistem" satın almak istemiyorlar, bir "çözüm" istiyorlar. Hizmet ve destek sağlamak, daha önce hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Bunu, süregelen bir trend olarak tanıyan OMRON, son birkaç yıldır ürün odaklı iş modelinden uzaklaşarak müşteri deneyimini merkeze koyan çözüm odaklı bir yaklaşıma doğru ilerliyor. İnanıyoruz ki üreticiler, akıllı otomasyonun sorunlarını nasıl çözebileceğini anlarsa bu konuda etkileşimde bulunacaklardır.

Trend #3: OT ve IT'yi birleştirerek esnek üretimi maliyet açısından optimize etme

Esnek üretime geçiş birkaç yıldır devam ediyor ve gerektiğinde üreticilerin hızlı bir şekilde yönlenebileceği bir konsept olarak gelişiyor. HMLV üretim, özellikle ilaç endüstrisinde yeni düzeylere ulaşmıştır ve farklı ürünler arasında sorunsuz geçiş yapabilen esnek iş akışları, yerelleştirilmiş üretimin belirgin özellikleridir. Esnek üretimle ilgili asıl zorluk, onu mali açıdan da mümkün kılmaktır. OMRON, OT dünyasını IT dünyasıyla birleştirmenin, mühendislik maliyetini optimize etme konusunda bir anahtar olduğuna inanıyor ve 2024 ve sonrasında bu amaç için dijital ikiz oluşturma teknolojisinin geniş ölçüde benimseneceğini öngörüyor. Dijital ikiz oluşturma teknolojisi ile şirketler, üretimi sanal bir ortamda yeniden tasarlayabilir ve değişiklikleri test edebilir. Bu sadece geliştirme süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda projeleri daha güvenli hale getirir ve maliyeti düşürür.

Trend #4: Sürdürülebilirlik odaklı kararları değerlendirmek için veri analitiği yapma

Sanal gerçeklik kullanarak maliyetleri düşürmenin yanı sıra üreticiler; esnek, yerelleştirilmiş üretim operasyonlarını daha akıcı ve sürdürülebilir hale getirmek için gerçek dünya makine izleme sistemlerine daha fazla güvenmektedir. Tüm sektörlerdeki üreticiler, ham madde ve enerji tüketimini azaltma konusunda çözümler arıyor ve bunun için otomasyon sağlayıcılarına yöneliyor. Fabrika ortamında veri toplamayı ve analizi, yüksek performanslı kontrol sistemleri ile birleştirilerek bu alanda iyileştirmeler sağlanabilir. Bu amaçla, OMRON i-BELT adlı bir hizmeti geliştirmiştir. Bu hizmet, Nesnelerin İnterneti (IoT) prensiplerini ve veri analitiğini kullanarak otomatik sistemlerin verimliliğini artırmayı hedeflemektedir. 

Trend #5: Ekstra emniyet odağıyla otomatik denetimi güçlendirme

Esnek üretimle birlikte gelen bir diğer zorluk, emniyet ve kalite standartlarını korumaktır. Bunun nedeni, üretim karışımında ne kadar çok değişken varsa hata ve sorun olasılığının o kadar artmasıdır. Markaların giderek daha fazla kamuoyu denetimine tabi tutulduğu ve itibarın anında yok edilebileceği bir dünyada, şirketler emniyeti daha ciddi bir şekilde ele alıyor. Bu durum, her bir ürünün emniyeti, bütünlüğü ve kalitesini sağlayan, hatta parti boyutu bir işlemde bile çalışabilen, otomatik yapay zeka destekli denetim sistemlerinin geliştirilmesini sağlıyor.

Trend #6: Son teknoloji yapay zeka ve ötesi

Günlük yaşamda yapay zekanın her şeye hakim olması bir tehdit olarak algılanabilir ancak endüstriyel otomasyon alanında bu durum, sistem performansını sürekli olarak iyileştirmek için hala büyük ölçüde keşfedilmemiş önemli bir fırsatı temsil eder.

OMRON, "son teknoloji” yapay zekayı robotlarda, kontrolörlerde ve görsel denetim sistemlerinde kullanıyor. Bu teknolojiyi, yansıtıcı yüzeylerde çok küçük kusurları tespit etmek ve ambalaj makinelerinin içindeki tıkanıklıkları algılamak için kullanıyoruz. Yapay zeka uygulama alanımız üretim ortamıdır ve kullanımını bu alanda keşfetmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamen esnek üretim anlayışına geçiş, otomasyon gelişmelerinin yönünü belirleyecek ve onu yönlendirecek bir trend olacak. Bu, şirketlere gelecekteki tedarik zinciri zorluklarıyla başa çıkmalarına ve müşteri taleplerini karşılamalarına olanak tanıyacak. Aynı zamanda, daha otonom üretime doğru bir geçiş göreceğiz ki bu; kalite, emniyet ve sürdürülebilirliğe öncelik vermektedir. 

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Fernando Colás

    Fernando Colás

    CEO of OMRON's Industrial Automation Business Unit (IAB) Europe