Değişimi benimseme: Esnek üretim sürecinin temel taşları
30 Ocak 2024, Salı, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı
Tüketicinin desteklenmesi, özelleştirmeye yönelik talepler, bilinçli sağlık tercihleri, veganlık, etik kaygılar ve sürdürülebilirlik gibi faktörlerin etkisiyle hızlı tüketim ürünleri pazarı köklü bir değişim yaşıyor. Önümüzdeki on yılda, önceki 50 yıla kıyasla daha fazla değişikliğin meydana geleceğini öngörüyoruz. Bu nedenle üretim ve tedarik zincirlerinin, yeni eğilimleri karşılayacak şekilde uyarlanması gerekiyor. Hızlı tüketim ürünleri fabrikalarının geleceği, muhtemelen ürünlerin ve birbiriyle bağlantılı sistemlerin otonom hareket ettiği daha küçük, daha akıllı tesislere doğru yol alacaktır.
Bağımsız veya birbirine bağlı makinelerin, uygun malzeme ve paketlerin zamanında tedarik edilmesini sağlamak için her zamankinden daha esnek olması gerekiyor. Üretim daha çevik olmalı ve sıfır geri çağırma ile yüksek karışım, düşük hacim yaklaşımıyla perakendeye hazır ürünler üretmelidir. Buradaki esas soru, bu hedefe minimum maliyet ve hızlı yatırım getirisi ile nasıl ulaşılacağıdır.
Üç seviyeli iş akışı
Maksimum esneklikle optimum çözümü elde etmek için çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. OMRON'un benimsediği yaklaşım gibi pratik bir yaklaşım, aksaklıkları en aza indirmek için süreçleri optimize etmeye odaklanır. Bunu gerçekleştirebilmek için iş akışını üç işlevsel seviyeye ayırmak gerekir.
1. Seviye - Makine için - İntralojistik
Sarf malzemelerinin tam vaktinde teslim edilmesi; ürünlerin, kutuların ve paletlerin taşınmasının optimize edilmesi ve yarı ürünler ile atıkların ve kullanılmayan sarf malzemelerinin yönetilmesi sayesinde üretim hattında esnekliğin sağlanması, üretim hattına ve makine seviyesine ulaşmadan önce üzerinde durulması gereken konulardır. Burada amaç, sarf malzemelerinin ve yarı ürünlerin üretim bölümünde depolanmasını önlemektir.
2. Seviye - Makinede - Makine besleme
Makine seviyesinde odak noktası, manuel besleme faaliyetlerini otomatik olanlarla değiştirerek, paketleme malzemeleri üzerinde kalite güvence çalışmaları gerçekleştirerek ve paketleme sonrasında paket bütünlüğünü sağlayarak malzeme doğrulama ve besleme süreçlerini otomatikleştirmeye kaymaktadır.
3. Seviye - Makine içinde - Makine kurulumu
Makine kontrolü, hareket, robotik, algılama, görsel denetim ve emniyet gibi tüm fonksiyonlar makinenin kendisinde otomatik olarak ayarlanır. Bu sayede doldurma, kapak takma, tepsi yükleme, mühürleme, kapatma ve etiketleme gibi işlemler mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilerek genel verimlilik artırılır.
Avantajlar
Esnek imalat için üretim süreçlerinin otomasyonu, aşağıdakiler gibi çok sayıda avantaj sunar:
- Daha hızlı ürün geçiş özellikleri, üretim hatlarında hızlı ayarlamalar ve modifikasyonlar yapılmasını sağlayarak geçiş süresini azaltır ve performansı optimize eder.
- Geliştirilmiş izleme ve analiz, sürekli iyileştirme ve iş akışı optimizasyonu için değerli bilgiler sağlar.
- Katma değerli görevlere ve daha stratejik ve yaratıcı işlere odaklanılması sayesinde çalışan memnuniyeti artar.