Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
2 Nisan 2021, Cuma, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı
Akıllı fabrikaya geçiş yapmayı düşünenler, muhtemel robot çözümlerini değerlendirirken dikkatli seçim yapmalıdır. Endüstriyel robot mu yoksa kolaboratif robot mu (cobot) olmalıdır? Otonom mobil robot (AMR) teknolojisi mi yoksa sabit seçici uyumlu montaj robot kolu mu (SCARA) seçilmelidir? Cevap, size özgü ihtiyaçlara dayanır.
World Robotics 2020 Endüstriyel Robotlar Raporu'na göre, son beş yılda dünya genelindeki endüstriyel robot sayısında %85 artış yaşandı. Ayrıca son yaşanan salgına rağmen satış rakamları hâlâ yüksek seviyede. Robotların kullanımı da genişliyor. İnsanlar ve robotlar arasındaki iş birliği; çalışanların iş yükünü azaltmak, verimlilik ile emniyeti artırmak ve operasyonlardaki süreçleri iyileştirmek isteyen CEO'ların gündeminde önemli yer kaplıyor.
Robot tiplerine örnekler
Peki hangi robot çözümünü seçeceğinizi nasıl biliyorsunuz? Robotlar teknoloji, tip, yapı ve uygulamaya göre farklılık gösterir. Robotlar arasında sabit robotlar, AMR'ler (birçok fabrikada raylı sistemlerin yerini alıyorlar), standart endüstriyel robotlar (genelde insanlarla etkileşim kurmadan bağımsız çalışırlar) ve cobotlar (kasalardan mal çıkarma veya kasaları yeniden doldurma gibi durumlarda insanları destekleyebilirler).
Farklı kinematik yapı tipleri arasında Kartezyen, SCARA, mafsallı kol ve delta/paralel bulunur. Kartezyen robotlar, küçük parçaların montajında ve çok uzun parça aktarımlarında (ör. üretim salonlarındaki asma vinçler) faydalıdır. SCARA robotlar, Kartezyen robotlardan çok daha hızlı çalışır. Seçme ve yerleştirme uygulamaları ve yük kapasitesi düşük diğer taşıma işlemleri (ör. montaj, paketleme veya malzeme taşıma) için uygundur. Mafsallı (veya bağlantılı) kol özellikli robotlar genellikle kaynak işleri, boyama, yapıştırıcı uygulama, montaj veya malzeme taşıma gibi yoğun süreçler gerektiren uygulamalarda kullanılır. Delta veya paralel robotlar genellikle ürünlerin seçme ve yerleştirme süreci sırasında aynı yüzeyde kaldığı uygulamalarda destek sağlar. Az bakım gerektiren paralel robot, yüksek hızlı uygulamalar ve hafif ürünler için uygun olan bir tepeye montaj çözümüdür.
Robot seçimi
Robot seçimi; konumunuza, üretimde odaklandığınız alana ve bireysel ihtiyaçlara dayanır. Aralık, yük kapasitesi, hareket gereksinimleri, genişletilebilirlik ve yapay zeka (AI) ya da görüntü işleme gibi diğer teknolojilerle etkileşim, size en uygun robot konusunu etkileyebilir. Sormanız gereken sorular arasında şunlar vardır:
Hangi ürünlerin ne şekilde üretilmesi veya işlenmesi gerekiyor?
Robot hangi hareketleri yapabilmelidir?
Hangi mesafelere erişebilmelidir?
Robotu tesisteki uzmanlar mı yoksa makine operatörü mü kontrol etmelidir?
Hangi parça tipi üretimi ve iş hacmi gerekiyor? (Tekrarlanabilirlik ve hassaslık konuları olmazsa olmaz mıdır?)
Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu da görüntü işlemedir. Bu unsurun, robot otomasyonunun verimliliğini artırma konusundaki önemi giderek artmaktadır. Parçaların sabitlenmesine gerek olmadığı için görüntü işleme sistemleri esnekliği artırır ve maliyetleri azaltır. Robot sistemine entegre edilen bir görsel denetim çözümü de işleme sürecinde parçaların aynı anda denetlenmesine olanak tanıyarak döngü sürelerini kısaltır ve iş hacmini artırır.
Sabit mi esnek mi?
Bir diğer önemli soru: Kalıcı olarak monte edilmiş bir sistem mi, yoksa esnek bir cobot mu daha iyi olur?
Sabit montajlı robotlar yüksek hızlar, hassaslık, tekrar programlanabilirlik, emniyet ve yüksek performanslı teknoloji sunar. Ancak robotları tekrar programlamak için uzmanlara ihtiyaç vardır. Bu da önemli derecede alan gerektirir. Kısa üretim döngüleri ve iş yapma zamanları olan şirketler, daha hızlı çalıştıkları için geleneksel montajlı robotları uygun bulabilir.
Kullanımı daha kolay olan cobotlar, yüksek çeşitliliğe sahip düşük hacimli senaryolar için idealdir. Entegre güvenlik sunar, çalışanlarla iş birliği yapabilir, daha esnek ve mobil olabilirler. Ayrıca bu makinelerin programlanması çok daha kolay ve yazılımlarının anlaşılması da daha sezgisel olduğundan, genelde harici uzmanlara gerek duyulmaz. Cobotlar mobil robotlara da monte edilebilir. Cobotlar, özellikle insanlarla birlikte çalışırken önemli oranda daha yavaştır. Ancak insanların yanında çalışırken daha emniyetlidirler.
Bir başka önemli nokta bağlantıdır. Örneğin, OMRON'un cobotları makine kontrolörlerine kolayca bağlanabilir ve çeşitli kamera seçeneklerine sahip entegre görsel denetim teknolojisiyle donatılmıştır. Kontrolör aracılığıyla tüm makine bilgilerine erişilebilir. Cobotun ayrıca daha fazla esneklik sağlamak için üçüncü taraf teknolojilerle arayüz bağlantısı da kurabilmesi gerekir.
Son olarak, yatırım getirisi (ROI) hakkında değerlendirme yapın. Sabit, daha karmaşık robotlar genelde eğitim ve harici uzmanlık gerektirirken daha kapsamlı görevler ve koruma için ek donanıma (hafif çitler veya kafesler gibi) ihtiyaç duyar. OMRON'un TM serisi gibi cobotlar daha basit online eğitimler ve hızlı başlangıç kılavuzları sağlar. Cobotlar ayrıca daha kolay ve daha az masraflı şekilde genişletilebilir. Bunlarda daha kısa sürede yatırım getirisi elde edilebilir.
Sonuç
Geleneksel endüstriyel robotlar genelde yüksek hız ve yüksek hassasiyetli montaj uygulamalarında daha uygundur. Cobotlar paletleme, makine bakımı, malzeme taşıma, makine yükleme, sipariş toplama, paketleme ve test işlemleri için idealdir. Esnekliğin hızdan daha önemli olduğu uygulamalar için robot pazarındaki bir boşluğu doldurmaktadırlar.
Ancak her uygulama için uygun olan tek bir teknoloji yoktur. Bu nedenle, başarılı bir robot projesi için detaylı bir gereksinim kataloğu ve sabit proje hedefleri hayati önem taşır. Gerçek zamanlı uygulamalarda yapay zeka kullanımı da giderek daha önemli hale gelmektedir. Üretim hatları ve cihazlar gerçek zamanlı sensörlerle izlenir ve anormalliklerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi amacıyla veriler yüksek hızda toplanır ve işlenir. Son olarak, gelecekteki zorlukların üstesinden gelmek için robotlardan yararlanmayı düşünüyorsanız ihtiyaçlarınız ne olursa olsun bunları yerine getirecek bir robot iş ortağı bulmanın şimdi tam zamanı.
Robot çözümleri hakkında daha fazla bilgi
bu makaleyi paylaş
X
Facebook
Linkedin
Bağlantıyı kopyala
Omron uzmanlarına danışın
Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Peter Lange
Business Development Manager Robotics, Omron Europe