Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Çeşitliliği Yüksek, Hacmi Düşük (HMLV) paketleme ve paletleme süreçlerinde karşılaşılan beş zorluk
21 Aralık 2021, Salı, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı
John van Hooijdonk, OMRON Europe FMCG Sektörel Pazarlama Müdürü
Yeni ürün, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitlilik oranında, rafa hazır bir pakette fabrikadan çıktı. Ama paketleme başka bir taşeron şirket tarafından yapıldı. Taşeron aracılığıyla paketleme, tüm Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) pazarlarında rastlanabilen bir işlem ancak kişisel bakım veya şekerleme gibi daha yüksek fiyatlı ürün segmentleri bu işlemin başlıca örnekleri olarak gösterilebilir. Tüketicinin daha fazla çeşitlilik için olan talebini karşılamak üzere hızla büyüyen bir faaliyettir.
Birçok şirket, ürünlerinin yeniden paketlenme işlemini özel hizmet sağlayıcılara yaptırmaya karar verebilir. Peki, küçük miktarlardaki çeşitliliği yüksek ürünlere [Çeşitliliği Yüksek, Hacmi Düşük (HMLV)] yönelik artan talep ve taşeron aracılığıyla paketleme süreçleriyle ilgili olarak nelere dikkat edilmelidir?
Robot destekli otomasyon çözümleri gerekli desteği sunar
Robotla toplama, paketleme, paletleme, makine besleme ve optimize edilmiş otomatik tesis içi lojistik gibi akıllı robot tabanlı otomasyon çözümleri, HMLV üretiminde manuel iş gücü ihtiyacının ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Robot tabanlı otomasyon ile birlikte paketleme hizmeti sağlayıcıları esneklik, üretkenlik ve güvenilirlik kazanırlar. Bu şekilde gittikçe kısalan ürün ömrü döngüleri, paket tasarımlarında değişiklik, farklı paket boyutları ve ürün çeşitlerinde değişkenlik ile ilgili zorlukların üstesinden gelebilirler. Aşağıda, sıklıkla karşılaşılan beş dağıtım zorluğu ve çözüm seçenekleriyle bu işlemlerin nasıl yapılacağı gösterilmektedir.
1. Zorluk: İkinci paketlemede ürün çeşitliliğini sağlama
Teşhir kutusunda farklı tekli ürünlerin olması, zorlukları da beraberinde getirir. Manuel süreçler, bir yandan esneklik sağlarken diğer yandan kaliteyi etkileyebilir. Ayrıca bu görevler için çalışan bulmak ve çalışmasını sağlamak zor olabilir. Gelen ürünlerin hızlı bir şekilde işlenmesi gerekir ancak paketleme malzemesi de hazır olmalıdır. Bunun üstesinden gelmek için ikinci paketleme süreçleri için pick-and-place teknolojisi ideal çözümdür.
Peki çözüm nedir? Koordine edilmiş üretim hatları ve optimize edilmiş akış hızlarına sahip tek ve tam entegre bir paketleme sistemi. Görüntülü kullanıcı arayüzü sayesinde programlama becerisine gerek yoktur. Talimat yöneticisinin yardımıyla üretim hattını birkaç ürün için yapılandırabilir ve tek bir düğmeye dokunarak aralarında geçiş yapabilirsiniz. Sonuç olarak esnekliği artırırken boşta kalma süresini, çalışanların iş yükünü ve (yeniden) paketleme hattındaki maliyetleri ve karmaşıklığı azaltırsınız.
2. Zorluk: Üretim hattında malzeme ikmali
Üretim hattında optimum ikmal sağlanması, makinelerdeki bekleme sürelerini ortadan kaldırarak genel ekipman verimliliğini (OEE) artırmanın başlıca yoludur. Ancak bu kadarı yeterli değildir: Bu görevlerin dahil olduğu manuel faaliyetler genellikle ergonomik değildir ve güvenlik sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle üretim hattı ikmalini (LSR) geliştirmek önemlidir. Son olarak, sarf malzemesi tedarikinin otomatik hale getirilmesi, sarf malzemelerinin ve atıkların ara depolama ihtiyacını en aza indirir.
Mobil robotlarla birlikte de kullanılabilen cobotlar, malzeme beslemesine yardımcı olarak bu durumu düzeltebilir. Cobot, paketleme malzemelerini bir konumdan alır ve doğrudan taşıma bandına veya paketleme makinesine yerleştirir. Sarf malzemelerinin artık manuel olarak boşaltılmasına gerek yoktur.
3. Zorluk: Tesis içi lojistik ve ara depolama
Fabrikalardaki üretim akışı gibi temel süreçler, halihazırda yüksek oranda otomatiktir. Ancak sarf malzemelerinin tedariki veya atıkların elden çıkarılması gibi ikinci süreçler genellikle henüz otomatikleştirilmemiştir. Bunlar, verimliliği engelleyip hatalara yol açabilecek manuel işlemlerdir. Depolamanın geçici olması ve üretim alanının işgal edilmesi, genellikle gizli ama önemli olan maliyetleri ortaya çıkarır. Yenilikçi robot çözümleri ise gerekli ürünlerin iş hacmini ve kullanılabilirliğini optimize etmeye yardımcı olabilir.
Otomatik malzeme taşımanın avantajları barizdir: Otomatik ikmal; envanterlerin azaltılmasını, alanın en iyi şekilde kullanılmasını ve tedarikin tam zamanında yapılmasını sağlar. Ayrıca stok izlenebilirliği ve kontrolünü mümkün kılarken, küçük parti envanterinin taşıma (WIP) işlemi de otomatikleştirilir.
4. Zorluk: Malları ambalajdan çıkarma ve dağıtma
Dağıtım merkezleri (DC) veya yeniden paketleme tesisleri; kartonların paletlerden ve paketlerden çıkarılması, yeniden paketlenecek malların taşınması ve atıkların bertaraf edilmesi gibi diğer zorluklarla başa çıkmak zorundadır. Bu aşamada yarım veya tam otomatik olarak çalışma ve robotlarla taşıma, sizi büyük bir iş yükünden kurtarabilir. Örneğin, paletleri boşaltmak için robotlar kullanılabilir. Gelen mallar incelenir. Ardından kartonlar bir taşıma bandına veya otonom mobil robotlara (AMR) yüklenir ve daha sonra bunlar, bir sonraki aşamaya taşınır.
Aynı zamanda, otomatik kesme işlemleri sayesinde cobotlar kutuları açabilir. Kartonlar, önceden belirlenmiş boyut sıralamasına veya karışık düzene göre beslenebilir. Bu sayede paketleme hatları daha esnek ve verimli hale gelirken izlenebilirlik ve güvenlik de iyileştirilir.
5. Zorluk: Hat sonu paletleme
Paletleme, tekrarlı bir işlem olduğundan işçilerin kas ağrıları ve yaralanmalar yaşamasına neden olabilir. Çalışanlar, yanlış ürünleri bir araya getirmek veya paletin içindeki kutuları kaçırmak gibi hatalar yapabilir.
Yenilikçi EOL paletleme çözümleri ise burada devreye girer. Kolaboratif robotlarla otomatikleştirilen paletleme işlemi, kullanıcıların paletleme özelliklerini hızla ayarlamasına yardımcı olur. Endüstriyel robotlara kıyasla cobotlu çözümler için %50 daha az zemin alanı gerekir. Operatörler, robotlarla birlikte güvenli bir şekilde yan yana çalışarak işlemin aralıksız ilerlemesini sağlar.
Sonuç
Modern otomasyon ve robot çözümleri, verimlilik ile kullanım kolaylığı arasında mükemmel bir denge sağlayarak taşeron aracılığıyla ve şirket içinde paketleme işlemlerinin geleceğin fabrikasına uygun hale getirilmesine yardımcı olur. Tedarik zincirinden gelen değişken talepleri karşılamak için yukarı ve aşağı yönde ölçeklenebilen ve zemin alanı veya ara stok gibi kalemleri azaltarak toplam maliyeti düşüren çözümler mevcuttur.