Üretim tesislerinde otonom mobil robotlar ile malzeme taşıma nasıl olabilir?
11 Eylül 2020, Cuma, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı
Geleceğin fabrikasında mobil robotların avantajları
AMR'ler rutin işlemlerin izlenebilirliğini, hızını ve doğruluğunu optimize ederek tedarik zincirlerinde yapılan inovasyonlarda büyük rol oynar. Bu robotlar, depo ve üretim aşamasında insanlarla yan yana ve güvenli bir şekilde çalışıp tehlikeli durumlarda çalışanların yaralanma riskini azaltarak süreçlerin daha verimli olmasını sağlar. Esnek üretim ihtiyaçlarını karşılamak isteyen üretim tesislerinin, bir üretim hattını kısa sürede değiştirebilecek veya güncelleyebilecek kadar çevik olması gerekir. Mobil robotlar sabit olmadığından bu esneklik ihtiyacına karşılık verebilir. Ayrıca OMRON'un HD-1500 gibi yenilikçi robotları, ağırlığı 1500 kilograma varan yükleri taşıyabilirken palet boyutundaki yüklerin yanı sıra geniş ve ağır otomotiv komponentlerine uygun uygulama seçeneklerine de sahiptir.Ağır yükleri taşıyacak bir mobil robot seçerken göz önünde bulundurulması gereken beş temel unsur vardır:
1. Taşıma kapasitesi ihtiyaçları neler?
Operasyonlarına uygun doğru mobil robot modelini bulmaya çalışan karar mercilerinin taşınması gereken yükleri göz önünde bulundurması gerekir. Daha düşük yük kapasitesine sahip mobil robotlar, normalde daha ağır yükler için kullanılan modellere göre daha ucuz ve daha çeviktir. Üretim tesislerinde palet boyutundaki yükleri taşıyabilen HD-1500, forkliftler için uygun bir alternatif haline gelebilir. Güçlü metal kaplamayla tasarlanan ürün sağlamdır ve istenmeyen ağır dış darbelere dayanabilir. Robot zorlu görevleri tamamlarken dahili sensörler korunur.
2. Çözümü faaliyete geçirmek ne kadar kolay?
Mobil robotlar, önceden tanımlanmış rotalar olmadan daha serbest hareket edebildiğinden kolayca uygulamaya konulabilir ve esneklik sağlar. Ayrıca verilen göreve göre kolayca yeniden programlanabilir ve gerçek zamanlı olarak kendi yörüngelerini hesaplayarak insanlarla yan yana ve güvenli bir şekilde çalışabilirler. Hem insanlar ile mobil robotlar arasında hem de birçok mobil robot türü arasında kolayca iş birliği sağlarlar. İyi bir filo yönetim sistemi, robotları koordine edip verilen görevleri paylaşmalarını sağlayarak gerekli robot sayısını en düşük seviyede tuttuğundan yatırım getirinizi de en üst seviyeye çıkarmanıza yardımcı olur.
Modern mobil robotlar, insanların ve engellerin etrafında manyetik zemin bantları veya diğer kılavuzlar olmadan güvenli bir şekilde dolaşabilir. Ayrıca bu robotlar, malzeme taşımacılığı için de en iyi rotayı otomatik olarak hesaplayabilir. Bunun tipik bir örneği, sabit bir konuma paket taşırken rotasındaki insanları veya engelleri otomatik olarak geçmesi için tasarlanmış bir robottur. Robot, lazer tarayıcıdan gelen sonuçları dahili haritayla karşılaştırarak kendi konumunu belirleyebilir..
3. Emniyet üzerindeki etkisi ne?
a href="http://https://www.arbeitsschutz-portal.de/beitrag/asp_news/7627/sitzen-dritthaeufigster-risikofaktor-bei-der-arbeit.html" target="_blank">Kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre Avrupa'daki şirketlerde en sık rastlanan kaza risklerinden biri ağır yüklerin veya insanların kaldırılıp taşınmasıdır (28 ülkeden katılım gösteren kişilerin yüzde 54'ü bu doğrultuda görüş belirtti). Yenilikçi mobil robotlar, dönerken bile çarpışmaları önleyip engellerden kaçınabilir. Bu tür kapsamlı özelliklere sahip olan mobil robotlar bu görevleri gerçekleştirirken emniyetin de artırılmasını sağlar. Bir engel algılandığında mobil robot aniden durmak yerine yavaşlayarak dinamik bir şekilde tepki verebilir. En gelişmiş mobil robotlar, üç metre kadar dar koridorlarda yüksek hızda hareket edebilir. Diğer faydalı özellikler ise 360° emniyet kapsamı ve durma konumu doğruluğudur. Bu özellikler, ortak ve güvenli bir çalışma alanı sunar. Hem iş gücü sıkıntılarının üstesinden gelmek hem de Koronavirüsün yayılımıyla ilişkili riskleri yönetmek için mobil robotların malzeme taşıma işlemini güvenli bir şekilde otomatik hale getirmesi dünya çapındaki sektörlerde hızla geliştirilen bir teknolojidir.
4. Pil fiyatı-performans oranı nasıl?
Yerinde lojistik, yani fabrika ve depo içindeki ürün ve malzeme hareketi, işin sıklığı ve tekdüzeliği ile yükselen işçilik maliyetleri ve sosyal mesafe protokollerinin karşılanması gerekliliği bir araya geldiğinden birçok şirket için sorun haline gelmektedir. Hızlı üretim ortamları hız ve esneklik gerektirir. Belirli bir uygulamaya uygun doğru mobil robotu seçerken göz önünde bulundurulması gereken diğer önemli nokta ise pil için verilen ücret karşılığında alınan performanstır. Şirketler, birkaç yıl içinde değiştirilmesi gereken düşük performanslı bir pile mi yoksa 11 saat çalışma süresi ve 9000 şarj döngüsü sayesinde yalnızca 36 dakikalık şarj süresiyle 10 yıl boyunca günde 24 saat hizmet veren daha güçlü bir pile mi yatırım yapacaklarını düşünüyor.
5. Çözümün esnekliği nasıl ve ne tür eklentiler mevcut?
OMRON gibi üreticiler, robotların ve makinelerin sorunsuz bir şekilde etkileşim kurabilme özelliğine giderek daha fazla odaklanıyor. Böylece üretim hatları hızlı ve kolay bir şekilde değiştirilerek artıp azalan parti boyutları mümkün kılınıyor. Ayrıca çalışanların tekrarlanan görevleri ve ağır kaldırma işlemlerini gerçekleştirme ihtiyacı da azalıyor. Yapay zeka (AI) ile programlanabilen otonom robotlar, çevrelerini tanıyıp bilgi edinerek bağımsız kararlar verebiliyor. Yiyecek ve içecek üretiminde mobil robotların kullanımına ilişkin pratik bir örnek, sistem entegratörleri tarafından desteklenen geri dönüşüm alanında çöp kutusu yönetimidir: Özel eklentilere sahip mobil robotlar çöp kutularını alıp boşaltabilir.
Sonuç: Mobil robotlar modern üretimde önemli ve yenilikçi bir konuma sahip
Yıllar içinde üretimin yüzü önemli ölçüde değişti ve değişmeye de devam ediyor. Günümüzde ise makinelerin insanlarla daha interaktif bir şekilde çalıştığı yeni bir dönem başlıyor. OMRON gibi şirketler, insan ile makine arasında daha fazla iş birliği sunan çözümler geliştirerek üretimin geleceğine yön veriyor. Ayrıca birçok uygulamada kolaboratif robot koluyla donatılabilen mobil robotlar, yükleri konveyörden konveyöre taşımak gibi alanlarda insan iş arkadaşlarıyla yan yana çalışmak için son derece uygundur, böylece üretim ortamında esnekliği ve verimliliği de artırır.
Yeni nesil mobil robotlar, hem değişen tüketici ihtiyaçlarını hem de ağır yükleri kaldırma ve taşıma gibi çeşitli üretim taleplerini karşılamak için hızla uyarlanabilen esnek üretim hatları ile üretim tesislerinin çok daha çevik olmasını sağlayarak üretimin geleceğini oluşturmaya yardımcı olacak. Bu sayede üreticiler daha hızlı yanıt verebilecek, daha üretken olabilecek ve sonuç olarak daha fazla kârlılık elde edebilecek.