Otomasyon sayesinde enerji ve yakıt krizinin üstesinden gelme
7 Aralık 2022, Çarşamba, Robotik tarihinde yayınlandı
Yükselen fiyatlara karşı koymak ve çevreyle ilgili hedefleri karşılamak adına endüstri şirketlerinin, tek kaynaklı otomasyon teknolojilerinin sürdürülebilirlik stratejilerine nasıl katkıda bulunabileceğini incelemesi gerekir.
Yüksek enerji ve yakıt fiyatları, hem evlerimizde hem de endüstrilerimiz de zorluklara yol açıyor. Bu durum, mali planları ve cüzdanları olumsuz yönde etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda aşırı yüksek fiyatlar nedeniyle bazı şirketler imalatı durdurmaya zorlanıyor. Make UK tarafından gerçekleştirilen bir ankette imalatçıların %42'si, elektrik faturalarının geçtiğimiz 12 ay içinde %100 zamlandığını belirtirken %32'si ise gaz fiyatlarının geçtiğimiz sene içinde %100 zamlandığını dile getiriyor. Endişe verici bir orana sahip %12'lik dilim ise yükselen enerji faturalarının doğrudan sonucu olarak işten çıkarmalara başladığını belirtti.
Ukrayna'daki savaş, Covid-19 salgını ve gaz fiyatları krizin yalnızca birkaç nedeni; tüm bu nedenler bir araya gelerek tüm sektörleri ve enerji fiyatlarından tedarik zincirlerine kadar her alanı etkiliyor. Peki imalat şirketlerinin bu durumda ne yapması gerekiyor? Kapsamlı otomasyon stratejileri, daha yüksek esneklik ve enerji verimliliği açısından büyük bir önem taşıyor. Buna, sensör ve görsel denetim teknolojileriyle birlikte kullanılan yenilikçi robotların yanı sıra makine seviyesinde gerçek zamanlı yapay zeka (AI) da dahil. Ayrıca imalat tesislerinden alınan gerçek zamanlı veriler, anormallikleri tespit etme ve genel ekipman etkililiğini (OEE) artırma konusunda da yardımcı olabilir.
İş gücü eksikliği ve sürdürülebilirlik
Enerji ve elektrik maliyetlerini azaltmaya odaklanan şirketlerin aynı zamanda daha yüksek sürdürülebilirlik için elzem olan kolaylaştırılmış süreçler konusunu da düşünmesi gerekir. Otomasyon; imalat firmalarının karşı karşıya olduğu iki temel sorunu ele alır. Örneğin nüfus yapısındaki değişiklikler nedeniyle daha az iş mevcut olacaktır. 2022 yılının ilk çeyreğinde AB'deki pozisyonların yüzde 2,9'dan fazlası boş kaldı. Bu oran, geçen yıla kıyasla neredeyse %50 daha yüksek.
İkinci zorluk ise enerji tasarrufu yapmak ve çevre üzerindeki etkiyi azaltmaktır. Örneğin, şirketlerin dörtte biri henüz çevreyle ilgili net hedefler belirlemiş değildir. Bununla birlikte, kalifiye işçi eksikliğinin ve iklim krizinin stratejik bir şekilde ele alınması gerekir. İşte bu noktada kapsamlı otomasyon çözümlerinden faydalanabilirsiniz.
Retleri en aza indirerek atıkları azaltın
Süreçlerin ve sistemlerin optimum koordinasyon içinde olması çok önemlidir. Sensör teknolojisi ve yapay zeka (AI), kuruluşların tesislerdeki gevşek kablo veya arıza gibi olası darboğazları tespit etmesine ve proaktif önlemler almasına yardımcı olur.
Sensör teknolojisi ve yapay zeka (AI), kuruluşların tesislerdeki gevşek kablo veya arıza gibi olası darboğazları tespit etmesine ve proaktif önlemler almasına yardımcı olur. Sürdürülebilirlik, enerji tasarruflarına odaklanmaktan çok daha fazlasıdır. Hatta büyümekte olan şirketler, hurda ve atıkları azaltmaya öncelik vermelidir. Görsel denetim ve yenilikçi teknolojiler, üretimin ilk aşamalarında hata ve arızaların önlenmesine katkıda bulunarak atık üretiminin ve bununla birlikte gelen maliyetlerin en aza indirilmesine yardımcı olur.
Esnek makine değiştirme ve otomatik ikmal
Üretim hatları kolayca uyarlanabilir olmalıdır. Bu durum, duruş sürelerini azaltırken esnekliği ve verimliliği artırır. Bir yandan üretim hatları sürekli genişlerken diğer yandan özelleştirme, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ise önem kazanmaya devam ediyor. Üreticilerin daha küçük partilerde daha fazla ürün stoklaması gerekiyor ve talep tahmini yapmak git gide daha zorlu hale geliyor. Peki işe nereden başlamak gerekir? Otomatik mobil robotlar (AMR) ve kolaboratif robot temelli çözümler aracılığıyla makine besleme sayesinde üretim hattında sürekli üretim ve malzeme ikmali optimize edilebilir.
Kolaboratif robotlar (cobot'lar), karton gibi paketleri kaldırıp bunları doğrudan taşıma bandına veya paketleme makinesine yerleştirerek malzeme besleme hızını artırabilir. Taşıma bandı izleme otomasyon ve görüntü işleme özellikleri, stok yenilemeye yardımcı olan SCARA (Seçici Uyumlu Montaj Robot Kolu) çözümleri ile birlikte ek avantajlar sağlar.
Değiştirme sürelerini en aza indirin, bakım işlemlerini basitleştirin
Sensörler, kontrol, hareket, emniyet ve robot teknolojilerini birleştiren bir otomatik makine kurulumundan faydalanmak da avantajlı olabilir. Tüm makine süreçlerinin ideal şartlar altında, sorunsuz şekilde koordine ve entegre olması gerekir. Bu sayede verimlilik ve sürdürülebilirlik avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Örnek olarak OMRON Robotik Entegreli Kontrolörü (IC) ele alalım. IC, üretim hatlarında değiştirme sürelerini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Tasarım yöneticisi, üretim süreçleri ve ürün çeşitleri oluşturma süreçlerini basitleştirir. Görsel denetim, ayarlamaları daha fazla optimize etmeye yardımcı olur.
Özetlemek gerekirse OMRON IC, otomasyon teknolojisini mükemmel bir şekilde senkronize ederek müşterilerin üretimlerinin hızını ve doğruluğunu iyileştirmesini, tüm üretim hattını simüle etmesini, bakımı basitleştirmesini ve pazara sürme süresini kısaltmasını sağlar.
Minimal arayüz sunan çözümlerin peşinde
Kaynak açısından verimli ve esnek üretim, sürdürülebilirlik çabalarına destek olur ve giderek yükselen fiyatlar ve sıkılaşan düzenlemelere karşı iyi bir önlemdir. İdeal teknoloji iş ortağını ararken, robot teknolojileri ve kontrollerden görüntü teknolojisi, yapay zeka ve veri işleme, emniyet ve kontrolörlere kadar tüm hedef alanları tek bir kaynak ile kapsayabilecek çeşitli ürün portföyüne sahip bir tedarikçi seçmek önemlidir. Minimal arayüz sunan çözümler ise teknolojilerin rahat ve sorunsuz çalışabilmesi açısından büyük önem taşır, aksi takdirde istenen verimlilik kısıtlı ölçüde kalır. Uçtan uca ve entegre otomasyon çözümünün merkezinde yer alan bütüncül bir kontrolör; sistem duruş sürelerini, atıkları ve hataları azaltırken elektrik maliyetlerinde tasarruf sağlayabilir ve sürdürülebilirliği artırabilir.
Sürdürülebilir teknoloji iş ortakları: Geleceğe yönelik batarya üretimi
Buna ek olarak, teknoloji iş ortağının sürdürülebilirlik konusunda da iddialı olması gerekir. OMRON, SF2030 stratejisinin bir parçası olarak CO2 emisyonlarını enerji tasarrufları ve temiz enerji tüketimi ile azaltmayı hedeflemektedir. Şirketimiz, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayan imalat uygulamalarından (Çevre Dostu İmalat) faydalanır. OMRON, kısa bir süre önce VAF ve Dassault iş ortaklarıyla batarya ve yakıt hücresi üretimi konusunda bir otomasyon ve robot teknolojileri projesi kurdu. Bu proje kapsamında, tasarım ve imalat alanları dijital ikizlerle bir araya gelirken bilişim teknolojileri (BT) ve operasyon teknolojileri (OT) ortak bir ilişki kurar.
Bu tür çözümlerin yalnızca mali açıdan büyük giderleri karşılayabilecek şirketlere yönelik olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu doğru değildir. Akıllı ve entegre robot teknolojileri çözümleri, her ölçekteki şirket ve sektör için uygun maliyetli ve erişilebilirdir. Kolaboratif robot teknolojisi hem KOBİ'ler hem de büyük ölçekli endüstri şirketleri için uygundur. Özellikle hızlı ve esnek alet yenileme işlemleri gerektiren işletmeler bu teknolojilerden verim alacaktır; bu teknolojiler, uzman olmayan kişiler tarafından kolaylıkla programlanabilir. Yenilikçi robot teknolojisi çözümleri sayesinde kuruluşlar kalitelerini artırabilir, kendi kendine yeterli hale gelebilir ve hem para hem de enerji tasarrufu yapabilir. Artık yalnızca yeni teknolojilerden faydalanan, süreçlerini modern robotlarla optimize eden bu sayede daha sürdürülebilir olan işletmeler, gelecekte enerji krizinin üstünden gelerek piyasada rekabet etmeye devam edebilecektir.