Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]
Geleceğin trendi "Fabrikada Uyum": İnsanlar ve makineler geleceğin fabrikasında uyum içinde çalışıyor
20 Ocak 2020, Pazartesi, Kolaboratif Robotik tarihinde yayınlandı
Otomasyon ve yapay zeka alanında kaydedilen ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunda, insanlarla makineler arasında iyi yapılandırılmış ve gelişmiş etkileşim, yüksek ekonomik standartlar ve verimlilik elde etmeye yardımcı olabilir. Fabrikada uyum konusunda gelecek vaat eden yeni bir modelin temelleri, geleceğin üretim süreçlerinin akıllı, entegre ve interaktif tasarımı üzerine inşa ediliyor.
İnsanlarla robotların yalnızca birbirlerine karşı veya ihtiyaç durumunda yan yana çalışabileceğine inanılıyor. Ayrıca, makinelerin insan işçilerinin yerini alacağı korkusu da söz konusu. Bununla birlikte, insan işçiler, otomatik makine çözümleri ve robotların birlikte var olduğu durumlar giderek daha fazla şirkette yaygın hale geldi. Resmin tamamı bununla sınırlı değil: Dijitalleşme, üretim sektöründeki şirketlere geleceğin fabrikasını hayata taşımak için muazzam teknolojik seçeneklerden oluşan bir envanter sağlıyor. Yapay zeka kullanan akıllı ağ, üretim verilerini stratejik bilgilere dönüştürme fırsatı sunuyor. Ayrıca yüksek hızda çalışan yüksek hassasiyetli robotik teknolojilerinin sorunsuz entegrasyonuna olanak tanıyor ve bu süreci makine ile insan arasında düzenli olarak güvenli ve basit etkileşimle destekliyor.
Akıllı, entegre ve interaktif üretimin yeni çağı
Verimliliği artırma, maliyetleri azaltma, rekabet gücünüzü artırma gibi rekabetçi küresel pazarlarda pazar konumunuzu korumak için gerekli olan hususlar esnek ve verimli üretime yönelik yenilikçi çözümlerle uygulanabilir. Omron TM yeni bir kollaboratif robot, insanla makine arasındaki uyumu desteklemenin yanı sıra geleceğin fabrikasında devrim yaratacak teknoloji potansiyelinin etkileyici bir örneğini teşkil ediyor. Robot, genellikle insanların gerçekleştirdiği ve otomasyonun şu ana kadar çok zor olduğu uygulamalarda basit otomasyon için yenilikçi bir çözüm sunuyor. Robot, otonom bir mobil robota sorunsuz bir şekilde entegre edilebiliyor ve 3D kamera ile karmaşık görevlerin otomasyon sürecine dahil edilmesini mümkün hale getiriyor.
Geleceğe göz kırpan çözümlere parça alımını örnek verebiliriz: Robot, farklı parçaları hızlı ve hassas bir şekilde sıralayıp ihtiyaç duyulan yere yerleştiriyor. 3D kamera, öğeleri buluyor ve koordinatlarını robota gönderiyor. Yapay Zeka algoritmalarıyla desteklenen yazılım ise örneğin özel siparişler için ürünlerin optimize şekilde alınması için gereken gelişmiş hesaplamaları gerçekleştiriyor. Bu sırada, ürünlerin sonraki aşamalarda taşınması mobil bir robotun sorumluluğundadır.
Bu bakımdan, farklı üretim süreçlerinin verimli bir şekilde bir araya getirilmesi özellikle esnek ve güvenilir üretim ve malzeme işlemenin temelini oluşturuyor. Bu yaklaşım ayrıca, esnek üretim ve özelleştirme sağlamak için entegre mobil ve kollaboratif robotların insanlarla uyum içinde çalıştığı "Fabrikada Uyum" konseptiyle gelecekte nelerin mümkün olacağıyla ilgili öngörü sağlıyor.
Arızaları ve bozulmaları sistematik olarak önleme
Özellikle endüstriyel üretim organizasyonundaki mevcut değişiklikler açısından bakıldığında, operasyonel mükemmeliyet yatırım güvenliği için önemli bir temel oluşturuyor. Değişen tüketici davranışları, üreticileri daha fazla çeşitte daha küçük miktarlarda esnek üretim gerçekleştirmeye ve mümkün olduğunca zaman tasarrufu yapmaya zorluyor. Bu nedenle, geleceğin fabrikaları daha esnek olmalı, üretimi daha hızlı dönüştürebilmeli ve daha küçük miktarlarda üretim yapabilmelidir. Nihai hedef, çevik ve ağa bağlı bir üretim hattıyla kişiselleştirilmiş ürünler sunabilmektir. Bu gereksinimi karşılayan bir otomasyon modelinde tüm cihazlar, makineler ve çözümler entegre bir şekilde çalışmalıdır.
Tüm üretim ve paketleme hatlarında etkili kalite kontrolü çok önemlidir. Kusurlu ürünleri fabrikadan çıkmadan veya üretilmeden önce tespit edebilen üreticiler, önemli ölçüde zaman ve maliyet tasarrufu elde eder ve yüksek maliyetli ürün geri çağırma, üretim kaybı ve marka itibarının zarar görmesi gibi durumların önüne geçer. Gıda veya ilaç gibi ürün paketlerinin kalite kontrolü de aynı derecede önemlidir. Okunamayan bir barkod veya yanlış bir son kullanma tarihi, sorunsuz ürünlerin atılmasına neden olabilir. Buna ek olarak, tüm ürün türleri için net etiketlemeye öncelik veren daha katı mevzuatlara eğilim artıyor. Örneğin, AB 2019'da üretim hatlarının çok daha yüksek kalite kontrol standartlarını karşılamasını gerektiren yeni düzenlemeler getirdi.
Üretim hatlarında otomasyon oranının artması sonucunda, kalite kontroldeki otomatik süreçlere olan ihtiyaç da artış gösterdi. Makinelerin kestirimci bakımı optimize etmek üzere veri toplayabilmesi bu süreçlere fayda sağlıyor. Ne kadar çok veri toplanıp işlenirse makine o kadar "akıllı" hale gelerek üretim hattının ömrünü uzatmaya, duruş süresini azaltmaya ve verimliliği artırmaya yardımcı olabiliyor. Örneğin, Omron Sysmac AI kontrolörü, Yapay Zeka T tabanlı bir kestirimci bakım kütüphanesi içeriyor ve sahadaki cihazların kullanım ömrünü uzatmak, anormallikleri tespit etmek ve arızaları önlemek için cihazlardaki verileri topluyor, analiz ediyor ve kullanıyor. İnternet bağlantısı gerekmiyor: Kullanıcılar artık bulut bilişime bağlı değil ve Yapay Zeka potansiyelini kendi işletme avantajları için kullanabiliyorlar.
Görüntü işleme, hata algılama süreçlerine destek sağlıyor
Akıllı görüntü işleme teknolojileri, üretim hatlarında kalite kontrolünde gün geçtikçe daha fazla önem kazanan bir faktör haline geldi. Bu teknolojiler tamamen yeni bir çözüm şeklinde teknik olarak uygulanabiliyor veya kısmen mevcut bir sisteme iyileştirme olarak eklenebiliyor. Son derece kompakt görüntü işleme sistemleri, üretimi gerçek zamanlı olarak izliyor ve her hataya anında müdahale ediyor. Bir görüntü işleme sisteminin ilettiği veriler sahada işleniyor ve uygun önlemlerin alınabilmesi amacıyla ayrıntılı analiz için bulut üzerinden merkezi olarak kullanılabilir hale getiriliyor.
Bir denetim sisteminin akıllı kararlar alabilmesi için kamera gibi bir sensörün verileri görüntü işleme amacıyla yakalaması gerekiyor. Bu kameralar kusurları tespit etmek, etiketlerdeki yazdırma hataları veya eksik bilgilere yönelik kontroller sağlamak gibi bir ürünün çeşitli özelliklerini izleyecek şekilde ayarlanabiliyor. Daha sonra veriler sürecin gerçek ve hedef sonuçlarla karşılaştırılması için yüksek bilgi işlem gücüyle analiz ediliyor. Sorun tespit edildiğinde, sistem programlanan kurallara göre müdahale ediyor. Bazen hataları otomatik olarak düzeltebiliyor ancak bu durumda bile süreçlerin doğruluğundan emin olmak ve gerekirse ek işlemlerin uygulanması için operatöre her zaman bilgi veriliyor.
Bu sistem tamamen ağa bağlı olduğu için üretim hattındaki makineler arasında daha iyi bağlantı sağlamanın yanı sıra daha hassas kalite kontrolü ve daha yüksek verimlilik elde ediliyor. Bir hata algılandığında, sistem genellikle bu hatayı otomatik olarak telafi ediyor ve üretim etkilenmiyor. En yeni nesil akıllı otomasyon çözümleri hızlı çalışıyor, yüksek bilgi işlem gücü sunuyor, kolay kullanım imkânı veriyor ve geleceğin fabrikalarında şeffaf kalite kontrolü sağlıyor.
Müşteri memnuniyeti ve işletme başarısı için gereken altyapı: esneklik
Müşteri ve işletme gereksinimlerinin sürekli değişmesi üretim süreçlerinin gelecekte daha esnek olması gerekliliğini beraberinde getiriyor. Organizasyonda ve üretim kaynaklarının düzenlenmesinde esneklik, verimli üretim için önemli başarı faktörlerinden biridir. Kullanılan robotların mobilite özellikleri ve pratik kullanımda somut gereksinimlerine göre uyarlanabilirlik özellikleri de esneklik kapsamında ele alınır. Bu durumu, etkili bir kalite kontrolü ve süreç yönetimi sisteminin başka bir avantajı olarak görebiliriz.
Görüntü işleme, hareket, kontrol, fonksiyonel emniyet ve robotik özelliklerini tek bir yönetim sisteminde bir araya getiren üretim hatları, kısa üretim çalışmalarına ve değişen pazar gereksinimlerine daha kolay uyarlanabiliyor. Hat düzeni hızlı bir şekilde yeniden tasarlanabiliyor ve kalite kontrolü için tanıma düzeni yazılımda kolayca güncellenebiliyor. Böylece, farklı ürün çeşitleri veya farklı ürünler kusursuz bir şekilde üretilip paketlenebiliyor. Buna ek olarak, bu tür bir sistemin düzenlemelere kolayca uyarlanabilmesi, gelecek teknolojilerle uyumluluk avantajlarını da beraberinde getiriyor. Sonuç olarak, üreticilerin üretim hatlarını değiştirme konusunda endişelenmelerine gerek kalmıyor. Gerektiğinde mevcut çözüm için bir ürün yazılımı güncellemesi başlatmaları yeterli oluyor.
Sonuç: Fabrikada Uyum geleceğin üretiminin yapı taşlarını oluşturuyor
İnsanlarla makinelerin birlikte çalışması, üretim tesislerinde verimli bir süreç düzenlemesi ve görev dağıtımına yönelik bir trendden çok daha fazlasıdır. Geleceğin yüksek performanslı fabrikalarının somut avantajları, insan ve makine tabanlı özelliklerin sistematik uyumunun yapay zeka ve robotların yardımıyla üretimde nasıl devrim yarattığını şimdiden gösteriyor ve geleceğin üretim yöntemleri için yeni bir çığır açıyor.
bu makaleyi paylaş
X
Facebook
Linkedin
Bağlantıyı kopyala
Omron uzmanlarına danışın
Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Patricia Torres
Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.