Bazı şirketler, vizyoner olma ve en son teknolojiyi kullanma konusunda öncüdür. Hollanda'nın Zeewolde şehrinde bulunan Picomel Nutrition, bu alanda öne çıkan bir örnektir. Picomel; bebekler, çocuklar ve okul öncesi çocuklar için yüksek kaliteli, özel markalı biberon besinleri geliştirip üretmektedir. Şirket, paketlemenin yanı sıra özel bir beslenme programına ihtiyaç duyan bebekler için eşsiz ve özel marka bir formül üretmektedir. Hollandalı bebeklerin %40'ı, Picomel tarafından geliştirilen besinler ile beslenmektedir.
Picomel'ın kurucusu Jan Kees Verhage, şirketin "dikey" fabrikasını tasarlayarak vizyonunu gerçekleştirdi. Bu fabrika, Hollanda'da "BREEAM-NL Outstanding" sürdürülebilirlik sertifikasını alan tek fabrikadır. Yaratıcı vizyonu, geleceğin makinesini bugünden geliştirmek istemesini de içeriyordu. Bu hedefe ulaşmak için makine üreticisi Van Mourik ve OMRON Endüstriyel Otomasyon'dan otomasyon teknolojisi desteği aldı.
Jan Kees şöyle diyor: "Otomasyon için kapsamlı bir çözüm sunabilen bir firma arıyorduk. Ayrıca, konseptin doğrulanmasından projenin gerçekleşmesine kadar güçlü teknik destek de gerekiyordu. Van Mourik, bize OMRON'u önerdi ve OMRON'un çözümleri, karşılaştığımız zorluklara yönelik gerekli cevapları sağladı."
Yeni makine için standartları belirleme
Picomel, Van Mourik ve OMRON, birlikte çalışarak yeni bir makine türü geliştirdi. Pazardaki zorluklara ve sorunlara uyum sağlamak için Picomel, geliştirmek istediği makine için bir dizi gereksinimi belirledi. Makinenin yüksek kapasiteli olması gerekiyordu ancak aynı zamanda az yer kaplamalı ve hızlı geçişlere olanak sağlamalıydı. Çeşitli formatlardaki ürünleri ve farklı kutu boyutlarını işleyebilmeliydi. Ayrıca, operatörlerin karmaşık bir eğitim sürecinden geçmek zorunda kalmayacağı şekilde, sezgisel olmalıydı. Son olarak, atık üretmemesi ve benzer makinelerden daha az gürültü çıkaracak şekilde, ölçeklenebilir olması gerekiyordu.
Yeni makineyi oluşturma
Jan-Kees, açıklamalarına şöyle devam ediyor: "Her ekstra metrekarelik alanın bir maliyeti vardır. Dikey bir fabrika inşa ederek alanı ve maliyetleri azaltmak istedik. Ayrıca daha kompakt makinelere ihtiyacımız vardı. Bu nedenle makine üreticisi Van Mourik ve OMRON'un teknoloji uzmanları ile bir araya geldik. Sonuç olarak, Servomatic adlı bir makine ortaya çıktı. Bu, dünyanın en küçük ayak izine sahip (6 m²) ve yüksek verim sunan tam entegre bir kutu toz dolum ve mühürleme makinesidir. Aynı kapasiteye ulaşmak için geleneksel bir fabrika dört ila beş kat daha fazla alan gerektirirdi."
Van Mourik Yeast & Packaging'in Genel Müdürü Martin Dannenberg şu yorumu yapıyor: "Derinlemesine bir analizden sonra, bu süreci düzgün bir şekilde kontrol etmek için servo teknolojisine ihtiyaç duyduğumuzu keşfettik. Bu kontrol sayesinde ve makinenin diğer formatlara göre göreceli olarak kolay bir şekilde dönüştürülebilmesi sayesinde, dikey başlatmayı başarabiliriz. Bu, sıfırdan tam iş kapasitesine çok kısa bir sürede geçişi ifade eder."