IEC 62443-4-1 Endüstriyel Kontrol Sistemi Güvenliği İçin Uluslararası Standart Sertifikası
OMRON Corporation, Mart 2023'te Endüstriyel Otomasyon Şirketinin Kontrolör Birimi, Ürün İş Birimi Genel Merkezi ve Gelişmiş Çözüm İş Birimi Genel Merkezinin1 IEC 62443-4-1 uluslararası standardı için üçüncü taraf sertifikası aldığını duyurmaktan memnuniyet duyar. Bu standart, endüstriyel otomasyon ve kontrol sistemlerinde kullanılacak güvenli kontrol bileşenlerinin geliştirilmesine yönelik süreci ve organizasyonel gereklilikleri ortaya koyar.
Son yıllarda, fabrikalarda verimliliği ve kaliteyi artırmak için tesis üretim verilerini kullanmaya yönelik çalışmalar hızlandırılmıştır. Üretim alanını görselleştirmede ilerleme sağlandığından, siber saldırılardan kaynaklanan bilgi sızıntıları ve üretim kesintileri gibi risklerin azaltılmasının önemi de artmıştır. Ayrıca, üretim alanında kullanılan çeşitli cihazların bağlantı özelliklerinin artmasıyla üretim hatlarının ve tesislerin korunması için güvenlik önlemleri büyük önem kazanmıştır.
Tüm bunlar ışığında bilgi teknolojisi küresel olarak ilerlemeye devam ederken pek çok ülke, güvenlik önlemleri için yasal gereklilikler geliştirmektedir. Örnekler arasında AB'nin Siber Dayanıklılık Yasası ve NIS2 Direktifi2 ile Çin Siber Güvenlik Yasası yer almaktadır. Ayrıca, endüstri kuruluşları ISO/SAE 2143433 ve SEMI E187/18844 gibi üretim sektörlerinde güvenlik önlemlerine yönelik standartlar oluşturmaktadır.
IEC 62443-4-1 standardı için yakın zamanda edinilen sertifika; planlama, geliştirme, üretim, satış ve bakımı kapsayan tüm ürün yaşam döngüsünde güvenli kontrol ekipmanları ve hizmetleri geliştirilmesinde gerekli şartları ortaya koyar. OMRON, IEC 62443-4-1'de belirtilen geliştirme süreçlerine uygun olarak son derece güvenli kontrolör ürünleri ve yazılımları tasarlayıp sunarak müşterilerin fabrikaları ve üretim ekipmanları için sağlam bilgi güvenliği performansının elde edilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
OMRON, IEC 62443-4-1'in geliştirme süreçlerine uygun olarak son derece güvenli kontrolör ürünleri ve yazılımları geliştirme ve sunma yoluyla müşterilerin fabrikaları ve üretim ekipmanları için yüksek bilgi güvenliği performansının elde edilmesine katkıda bulunacaktır. Ürün ve hizmet geliştirme üzerinde, müşterilerimizin ürünleri ve hizmetleri güvenle kullanmalarını sağlayacak şekilde çalışmaya devam edeceğiz.
Gelişmiş değer üretme konseptimiz kapsamında Monozukuri yenilikleri için çabalarken OMRON'un "İnsanlar, Sektörler ve Dünya İçin Geleceği Yenilikçi Otomasyonla Zenginleştirme" konusundaki uzun vadeli vizyonunu göz önünde bulunduracağız. Kontrolör Birimi, NJ/NX serisi makine otomasyon kontrolörleri ve NY serisi endüstriyel PC platformları gibi ürünler sağlamaya adanmıştır. Aynı zamanda Gelişmiş Çözüm Birimi Genel Merkezi de "i-BELT" tesis veri kullanımı hizmetini sunar.
İlerleyen zamanlarda küresel olarak ortaya çıkan üretim tesisi sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak için kararlı fabrika operasyonlarını ve iş sahalarının görselleştirilmesini destekleyecek gelişmiş güvenlik fonksiyonlarına sahip ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz.
(1) Gelişmiş Çözüm İş Birimi Genel Merkezi. Tesis verilerinin kullanımı için i-BELT hizmeti gibi hizmetler oluşturan ve bunları destekleyen bir departmandır. i-BELT Veri Yönetimi Platformu (i-DMP) yazılımını içeren hizmetler sunar. Bu yazılım, üretimden tesis verilerini toplamak, dönüştürmek, saklamak ve görselleştirmek için kullanılan bir Tesis Veri Kullanımı Platformudur.
(2) Ağ ve Bilgi Güvenliği 2 Direktifi. Enerji, ulaştırma, sağlık ve dijital altyapı dahil olmak üzere kapsam dahilinde AB içindeki tüm sektörlere yönelik siber güvenlik risk yönetimi önlemlerini ve raporlama gerekliliklerini tanımlayan bir AB direktifidir.
(3) Otomobillerin planlama, tasarım ve üretimden bakım ve atılmasına kadar tüm yaşam döngüsü boyunca otomotiv sektöründe siber güvenlik gerekliliklerini tanımlayan uluslararası bir standarttır.
(4) Yarı iletken ekipman ve sistemler için yarı iletken endüstrisinde siber güvenlik gerekliliklerini tanımlayan endüstri standartlarıdır. SEMI E187, fabrika ekipmanı için siber güvenlik teknik özelliklerini tanımlar, E188 ise kötü amaçlı yazılım bulunmayan ekipmanın dahil edilmesi için teknik özellikleri tanımlar.