Oturum açın

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Kaydol

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Omron'a kaydolduğunuz için teşekkür ederiz

Hesabınızı tamamlamanız için şu adrese bir e-posta gönderildi:

Web sitesine geri dönün

doğrudan erişim

Bilgilerinizi aşağıya girin ve bu sayfadaki içeriğe doğrudan erişin

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Teknik zorluklar yaşamaktayız. Form gönderme işleminiz başarılı olmadı. Lütfen özürlerimizi kabul edin ve daha sonra tekrar deneyin. Detaylar: [details]

Download

Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz

Artık şuna erişebileceksiniz: Akıllı enerji yönetimi ile FMCG üretimini daha sürdürülebilir hale getirme

Şu adrese bir onay e-postası gönderildi:

Sayfaya devam edin

Bu belgeyi indirmek için lütfen veya doğrudan erişim edinin

Sürdürülebilir Üretim

Bozulmadıysa bile kurcalamanız gerekebilir

4 Nisan 2024, Perşembe, Sürdürülebilir Üretim tarihinde yayınlandı

Akıllı enerji yönetimi ile FMCG üretimini daha sürdürülebilir hale getirme

Bazı fabrika yöneticileri "bozulmadıysa kurcalama" fikrini benimser. Bu yaklaşım anlaşılabilirdir ve birçok durumda geçerlidir. Özellikle bir prosesin düzgün şekilde ilerlemesi çok uzun zaman aldıysa veya bir hat ya da makine güvenilir şekilde çalışıyorsa... 

Bununla birlikte, hızlı tüketim malları alanındaki üreticiler net sıfır emisyon hedeflerine yönelse de fabrika otomasyonuna karşı pasif bir tutum yeterli olmayacaktır. 2050 yılı net sıfır hedeflerini karşılamak için gereken büyüklük sırasına göre Kapsam 1 Sera Gazı Emisyonlarının azaltılması, mevcut tesis ve süreçler kusursuz şekilde çalışıyor olsa bile bunların optimize edilip değiştirilmesini gerektirir.

Son birkaç yılda, müşterilerimizin karbon nötrlük çabalarına akıllı enerji yönetimi aracılığıyla katkıda bulunmak giderek daha önemli hale geldi. Üretim operasyonlarından karbonu çıkarma yolculuklarında şirketlere destek sağladığımız bazı yolları aşağıda bulabilirsiniz. 

AMR'ler: fosil yakıtsız taşıma

AMR'ler (otonom mobil robotlar), üretim ortamlarında sürdürülebilir malzeme taşımanın geleceğini temsil ediyor. Batarya ile çalıştıklarından koli ve palet taşımak için forkliftlere fosil yakıt içermeyen bir alternatif olarak görülüyorlar ve ihtiyaç duyduklarında şarj istasyonuna geri dönebilecek kadar da akıllılar. Ayrıca konvansiyonel doğrusal konveyörlere dinamik bir alternatif sunuyorlar ve geleneksel otonom kılavuzlu araçların (AGV'ler) aksine tesiste zemin mıknatısları veya navigasyon lambaları gibi değişiklikler gerektirmiyorlar.

Paletleyici cobotlar, karışık paletleri mümkün kılıyor

E-ticaretin yükselişi ve HMLV (yüksek karışım, düşük hacim) üretim trendi ile birlikte karışık paletler daha popüler hale geliyor. Çoklu ürün paletlerine yönelik zorluk, taşıma ve depolamada alanı daha iyi kullanmak için çeşitli örüntülerin optimize edilmesidir. Bunun sebebiyse daha az paletin birim başına düşük karbon emisyonu anlamına gelmesidir. Ancak bu durum karmaşık programlama gerektirdiğinden kolay değildir. OMRON, üreticilere ve paketleyicilere karışık paletleri daha verimli bir şekilde yükleme konusunda yardımcı olabilecek yeni bir cobot paletleme çözümünün geliştirilmesiyle bu zorluğun üstesinden geldi. Paletleyici, OMRON'un NX1 serisi modüler makine kontrolörü baz alınarak özel bir fonksiyon bloğu ve kol içine yerleştirilmiş akıllı görsel denetim ile donatılmıştır.

Enerji tasarrufu sağlayan inverterler

Fabrikada hareket eden her şey; gücünü bir motor, pompa, sürücü, fan veya kompresörden alır. Sıkıştırılmış hava, israf edilen enerji konusunda sorunun en kötü nedenlerinden biridir. Daha küçük ihtiyaçlar için daha küçük kompresörler kullanma, elektronik hız değiştiricileri kurma, ısı geri kazanım sistemleri kurma ve basınç kaybını sınırlama gibi adımlar, kompresörleri daha enerji verimli hale getirebilir.

Pompalar sayesinde, akış kontrolü ve motor performansının optimize edilmesi enerji verimliliğinin artırılmasına yardımcı olur ve motorlar IE4 gerekliliklerini karşılamalıdır. İnverterlerin önemi de göz ardı edilmemelidir; eski inverterleri yenileriyle değiştirmek ekipmanın enerji verimliliğinde büyük bir fark yaratabilir. 20 yıl önce üretilen inverterler çalışmaya devam edebilir ancak inverter teknolojisi son yıllarda önemli ölçüde geliştiği için eski inverterler rejeneratif enerji özelliklerine sahip değildir.

Akıllı sensörler ve analizler

İddialı net sıfır hedeflerine ulaşmak için gereken azaltılan enerji kullanımları genellikle yalnızca fabrika katında gerçekleştirilemez. Bu noktada, IoT (Nesnelerin İnterneti) ve Yapay Zeka modellerini kullanarak verileri analiz etmek ve verimlilikleri belirlemek için akıllı kullanım stratejileri devreye girer. Bu amaçla OMRON, verimsizlikleri ortadan kaldırmak ve iyileştirmeleri uygulamak için gerçek zamanlı üretim hattı verilerini anlamlı çözümlere dönüştüren i-BELT hizmetini geliştirmiştir. Çözümler, inverterlerdeki ayarları ayarlamak kadar basit olabilir.

Bu yaklaşım, maliyet gözetilmeden elektrik tüketilen bir temiz oda ortamında gösterildi. Fabrikadaki hava ve operasyonel koşulları aralıksız olarak takip etmek için i-BELT kullanıldığında, klimanın kapatıldığı saatlerde üretimin ve kalitenin etkilenmediği tespit edildi.

Sensör kullanımı ilk adımdır

Enerji kullanımını optimize etme yöntemlerini belirlememiz için şirketler bize danıştığında karşılaştığımız sorunlardan biri, verileri nasıl toplayacaklarını bilmedikleri için şirketlerin gerekli verilere sahip olmamalarıdır. Veri toplamak için sensörlere ihtiyacınız vardır ve eski hatlar sensörlerle tasarlanmamıştır. Tasarlandıysa bile bu sensörler doğru konumlandırılmamıştır ve akıllı izleme için yeterince hassas değildir. Bu nedenle sensör kullanımı, herhangi bir veri yönetimi platformunun ön koşuludur.

Bazı hızlı çözümler…

Küçük değişikliklerin büyük tasarruflara yol açabileceği bazı üretim alanları olsa da net sıfır hedeflerine ulaşmak için üretim verilerinin toplanması ve analiz edilmesinin yanı sıra malların fabrika katında nasıl taşındığı gibi diğer daha karmaşık alanlarda temel değişikliklerin yapılması gerekecektir. Yenilikçi yeni teknolojiler önemli olsa da üretim tesislerinin enerji verimli olması için yeni olması gerekmez. Mevcut fabrikaların ve üretim hatlarının daha sürdürülebilir hale getirilmesi için birçok şey yapılabilir.

Sürdürülebilir Hale Getirin

Omron uzmanlarına danışın

Herhangi bir sorunuz var mı ya da kişisel tavsiye almak ister misiniz? Uzmanlarımızdan biriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.